MAKATKA

sobota, 26 października 2024

Sałatka rach-ciach

Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Mniej przy niej pracy co nie znaczy, że jest mniej smaczna i efektowna. Lubimy ją bardzo i robimy na skromniejsze imprezy. Nam bardzo smakuje. Może i Wam przypadnie do gustu – polecamy!

Składniki:

  • puszka groszku
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 por (biała część)
  • 1 duże jabłko
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Por kroimy w półkrążki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aby puścił sok i trochę zmiękł, czyli tak po poznańsku -morzymy go. Jabłko razem ze skórką i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Groszek osączamy z płynu.



 Wszystkie rozdrobnione składniki sałatki przekładamy do miski. 



Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby składniki sałatki połączyły się smakami i „przegryzły”.



Pyszna sałatka rach-ciach gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz