Zupa jarzynowa zabielana
Jarzynowa na bulionie, zabielona kwaśną śmietaną to taka szybka propozycja na delikatną pełną warzyw zupę z kalafiorem, brokułem, marchewką, ziemniaczkami i dużą ilością posiekanej natki.
Składniki:
- 2 l rosołu drobiowego
- 1/2 małego brokułu
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1/2 niedużego kalafiora
- 3 ziemniaki
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany18%
- czubata łyżka mąki
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki maggi
Sposób wykonania:
Kroimy ziemniaki i cebulę w kostkę, rozdrabniamy kalafior i brokuł na różyczki, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.
W garnku 3-4 l rozgrzewamy masło i olej zaczynamy podsmażać pokrojone warzywa. Najpierw cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy marchew, na końcu ziemniaki. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut i dorzucamy kalafior i brokuł. Gotujemy jeszcze 10-15 minut (do miękkiego kalafiora). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody.
Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że rosół był przyprawiony. Na koniec wlewamy kwaśną śmietanę połączoną z mąką, które hartujemy odrobiną gorącej zupy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Zupę zdejmujemy z ognia. Nie gotujemy jej już.
Zupa jarzynowa zabielana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz