MAKATKA

poniedziałek, 28 października 2024

Zupa jarzynowa zabielana

Zupa jarzynowa zabielana

Jarzynowa na bulionie, zabielona kwaśną śmietaną to taka szybka propozycja na delikatną pełną warzyw zupę z kalafiorem, brokułem, marchewką, ziemniaczkami i dużą ilością posiekanej natki.

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
  • 1/2 małego brokułu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany18%
  • czubata łyżka mąki
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki maggi

Sposób wykonania:

Kroimy ziemniaki i cebulę w kostkę, rozdrabniamy kalafior i brokuł na różyczki, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

W garnku 3-4 l rozgrzewamy masło i olej zaczynamy podsmażać pokrojone warzywa. Najpierw cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy marchew, na końcu ziemniaki. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut i dorzucamy kalafior i brokuł. Gotujemy jeszcze 10-15 minut (do miękkiego kalafiora). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody.



Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że rosół był przyprawiony. Na koniec wlewamy kwaśną śmietanę połączoną z mąką, które hartujemy odrobiną gorącej zupy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.



 Zupę zdejmujemy z ognia. Nie gotujemy jej już.



Zupa jarzynowa zabielana gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz