MAKATKA

środa, 30 października 2024

Klasyczny biszkopt czekoladowy prostokątny

Klasyczny biszkopt czekoladowy prostokątny

Pieczemy biszkopt klasyczny bez dodawania spulchniaczy, z dużą ilością jaj i odrobiną mąki. Biszkopt będzie bazą do tortu prostokątnego, ale jeśli chcielibyśmy robić tort okrągły możemy tę ilość ciasta upiec w formie okrągłej o średnicy 26-28 cm. Biszkopt jest puszysty, równy i nie opada. Cały sekret tkwi w doskonałym ubiciu jajek.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości jaj
  • szczypta soli
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 350 g cukru
  • 270 g mąki
  • 30 g kakao

Sposób wykonania:

Przygotowujemy formę o wymiarach 20x30 cm, wykładamy ją na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Mąkę i kakao odważamy i przesiewamy! do miski, odkładamy na bok.



Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy na chwilę. Białka przekładamy do misy miksera i ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym mikserem do konsystencji lekkiej piany. Następnie dosypujemy cukier w 3-4 etapach nie przestając ubijać białek. Ubijamy pianę 3-4 minuty, aż będzie lśniąca i sztywna. Teraz dodajemy po 2-3 jajka i dalej ubijamy masę. Masa ma być puszysta i powinna trzymać formę. Cały czas pracujemy na najwyższych obrotach miksera.



 Do tak ubitej masy jajecznej dodajemy w 3-4 porcjach suche, przesiane składniki i łączymy je z masą za pomocą łopatki silikonowej, bardzo delikatnie okrężnymi ruchami, od zewnątrz do środka, aby nie zniszczyć struktury piany.



 Gotowy biszkopt przelewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy biszkopt 40-50 minut (do suchego patyczka).



Upieczony wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeni. Pamiętajmy, aby brzegi ciasta delikatnie odciąć nożem od formy. Przestudzony biszkopt owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Dopiero po tym czasie możemy biszkopt przekrawać, nasączać i przekładać kremami.



Klasyczny biszkopt czekoladowy prostokątny gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz