MAKATKA

środa, 28 sierpnia 2024

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki dyni hokkaido startej na drobnych oczkach (300 g)
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (125 ml)
  • 1 niepełna szklanka cukru (180 g)
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny +skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.

Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek. Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche.



Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut).



Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. 



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).



Przestudzone ciasto polewamy lukrem ukręconym z soku z cytryny i cukru pudru.

Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!

 

Kompot z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę

Prosty przepis na kompot z jabłek do słoików. Potrzebujemy tyko jabłka, cukier i cytryny. Użyłyśmy starą odmianę wczesnych jabłek o nazwie RÓŻANKA WIRGIŃSKA (z ogrodu sąsiadki). Jabłka są kruche, delikatne i bardzo słodkie.

Składniki:

  • 4 kg jabłek
  • 3 l wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 cytryny

8 litrowych słoików

Sposób wykonania:


Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na cząstki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.

Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w cząstki cytryny. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 15-20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.



Nasza rada:

Cytryny dodajemy do syropu ponieważ jabłka nie ciemnieją i podbija walory smakowe kompotu.

Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek-jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.



 



wtorek, 27 sierpnia 2024

Placuszki serowo-dyniowe

Placuszki serowo-dyniowe

Puszyste, słodkie placuszki z sera z wiaderka, który został nam po pieczeniu sernika i pulpy dyniowej. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.  Smakują posypane cukrem pudrem, ale można je wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając miodem .


Składniki:
(na ok. 12 sztuk)
  • 125 g sera z wiaderka lub twarogu dobrze rozgniecionego
  • 120 g pulpy dyniowej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy ser i pulpę dyniową. 




Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy łyżką (ciasto jest dosyć gęste).Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek wykładamy ciasto na patelnię, formujemy zgrabne placuszki i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
 Smażymy placuszki na średnim ogniu, ponieważ są dosyć grube i muszą dosmażyć się w środku.
 Po usmażeniu możemy placuszki przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. 
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem, albo z ulubionymi owocami. 

Placuszki serowo-dyniowe gotowe!
Nasza rada:
Prosty przepis na pulpę z dyni hokkaido podajemy na naszym blogu



 

Pulpa z dyni hokkaido

Pulpa z dyni hokkaido

Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów. Po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor. Po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido ok.1,3 kg
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży). Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. 



Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem łyżki, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę .

Pulpa z dyni hokkaido gotowa!

 

Kurki z boczkiem

Kurki z boczkiem

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki z boczkiem. Przepyszna przekąska bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem lub jako dodatek do mięsa.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i doprowadzamy ją do zeszklenia.



Na zeszkloną cebulę dajemy ząbek czosnku oraz kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Proste danie -kurki z boczkiem gotowe!

 

niedziela, 25 sierpnia 2024

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem, kopytkami albo z polędwiczką drobiową.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy kurki 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.



Na koniec posypujemy danie natką.

Kurki w śmietanie gotowe!

 


Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką, pachnące cynamonem gotowe w godzinę.

Składniki:


ciasto:
  • 2 jajka M
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju bezzapachowego
  • 60 ml mleka
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
dodatkowo:
  • 30 dkg śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę okrągłą 18 lub 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.


Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.




Ubijamy ciasto.


Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.




 Układamy na nim połówki wypestkowanych śliwek (zawsze skórką na ciasto). Posypujemy obficie cynamonem.




Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka).




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami kruszonką gotowe!