MAKATKA

środa, 21 sierpnia 2024

Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

Na zakończenie wakacji proponujemy najsmaczniejsze ciasto, które zawsze będzie nam się kojarzyło z wakacjami na wsi u babci, czyli placek drożdżowy z słodkimi, soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Nasza babcia Zosia piekła najlepsze drożdżowce w całej rodzinie. Ciasta znikały z blachy jeszcze ciepłe. Dzisiaj podajemy przepis na jeden z nich.

Składniki:

Ciasto:

  • 45 dkg mąki pszennej typ550
  • szklanka (250ml) mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 kg śliwek
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie może być zbyt ciepłe, bo rozczyn nie ruszy), wkruszamy drożdże, wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Dobrze całość mieszamy, aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce.



Po około 15 minutach, kiedy rozczyn podwoi objętość dodajemy do niego pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz przesianą przez sito mąkę.

Wyrabiamy początkowo ciasto drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy je ręcznie, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.

Dodajemy na koniec roztopione i przestudzone masło. Wtłaczamy je do ciasta. Ciasto jest bardzo luźne, więc nie ugniatamy go mocno tyko bijemy ręką i rozciągamy.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Mniej więcej na godzinę.

Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy 20x30 cm (natłuszczonej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Rozciągamy ciasto w formie rękami zwilżanymi w mleku lub wodzie. Na wierzchu układamy połówki śliwek pozbawionych pestek, skórką zawsze na dół. Posypujemy kruszonką przygotowaną w następujący sposób:

Do miski przekładamy wszystkie składniki kruszonki. Łączymy je rękami, aż powstanie żwirek. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

Placek tak przygotowany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.



Nasze rady:

Wszystkie użyte składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.

Mleko użyte do rozczynu nie może być zbyt ciepłe(odpowiednia temperatura do 30°C).

Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy ruszy odpowiednio.

Rozczyn i ciasto najlepiej rosną w temperaturze 25-30°C. Jeśli jest w domu zimno można wstawić ciasto do wyrastania do piekarnika nagrzanego do 30°C (bez termoobiegu).

Długo wyrabiane ciasto będzie dobrze napowietrzone i puszyste (wyrabiamy je do 20 minut).

Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, ponieważ jest pożywką dla drożdży, bez niego drożdże nie ruszą rozczynu.




 

Zupa śliwkowa

Zupa śliwkowa

Zupa z dojrzałych, słodkich, świeżych i dorodnych śliwek to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę śliwkową gotowała nasza babcia, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z makaronem. Zupa jest pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą śliwkową.

Składniki:

  • 1/2 kg wypestkowanych śliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml kremówki
  • szklanka makaronu kokardki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy śliwki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.



Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10-15 minut. Kiedy śliwki się rozpadną przecieramy całą zupę przez sito do drugiego garnka, pozbywamy się również cynamonu i goździków. Przetartą zupę ponownie gotujemy. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Makaron kokardki gotujemy według opisu na opakowaniu.

Letnią zupę i makaron wykładamy na talerze.

Zupa śliwkowa idealna na ostatnie gorące, sierpniowe dni gotowa!

 


poniedziałek, 19 sierpnia 2024

Chleb drwala

Chleb drwala

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pszenno-żytni pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje, szybko wyrasta. Smakuje doskonale!

Składniki:

  • 7g suchych drożdży
  • 15 g zakwasu suchego żytniego
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka słodu pszenicznego jasnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże, słód i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy nasiona. Wyrabiamy całość około 10 minut.



Gotowe ciasto odkładamy na 1/2 godziny do miski, przykrywamy ściereczką. Następnie przebijamy ciasto, formujemy wałek i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.



Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Po tym czasie smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 



Pieczemy chleb w temperaturze 230° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb drwala gotowy!



Nasza rada:

Użyłyśmy do wypieku chleba drwala słodu pszenicznego. Chleb jest dosyć ciężki, ma w składzie dużo mąki żytniej i ziaren, a słód powoduje, że ciasto lepiej wyrasta, jest lżejsze, ma ciekawy posmak i chrupiącą skórkę.

Jednym słowem słód pszeniczny zwiększa aktywność mąki, co wpływa na objętość ciasta, jego strukturę, kolor i smak. Słód pszeniczny podnosi jakość wypieków i jeśli lubimy piec często i dużo, warto go używać do wypieku chleba. Słód jest niedrogi i łatwo dostępny w sprzedaży internetowej.

 


niedziela, 18 sierpnia 2024

Ciasto maślane z gruszką

Ciasto maślane z gruszką

Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 9 czubatych łyżek mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 180 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 dojrzałe gruszki

Sposób wykonania:

Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonków. Kroimy je w półcentymetrowe plastry.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu).

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.



W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.



 Układamy na wierzchu plastry gruszek.



Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka).

Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.

Ciasto maślane z gruszką gotowe!

 


Kurczak pieczony w warzywach

Kurczak pieczony w warzywach

Proste danie z piekarnika -nóżki i pierś kurczaka pieczone z warzywami. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku.

Składniki:

  • 2 nóżki z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dkg pieczarek
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 cebule dymki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oleju
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pierz do smaku
  • łyżka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie i pokrojony w plasterki czosnek). W 1/2 tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni.



W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, mniejsze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cząstki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki. Dymki zostawiamy w całości.

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa.



 Polewamy je pozostałą marynatą. Mieszamy. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i kawałki masła. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.



Po pół godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut.

Kurczak pieczony w warzywach gotowy!

 

sobota, 17 sierpnia 2024

Sałatka z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek

Szybka sałatka z pora i jajek, doskonała na kolację i na przyjęcia. Proste składniki – jajka, kukurydza, ogórek, seler naciowy i por. Sałatka przygotowana w 15 minut, tak smaczna, że często do niej wracamy.

Składniki:

  • 5 jajek
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 por, biała część
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski.

Ogórka, seler naciowy kroimy w drobną kostkę i dokładamy do jajek. Por kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem, osączamy, studzimy i lekko odciskamy, wrzucamy do miski. Kukurydzę i groszek odcedzamy, dodajemy do sałatki.

Mieszamy jogurt z majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ze składnikami sałatki. Wstawiamy gotową sałatkę do lodówki na godzinę. Po godzince spędzonej w lodówce sałatka jest najsmaczniejsza.

Prosta i bardzo smaczna sałatka gotowa!

 


Ciasto ze śliwkami maślane

Ciasto ze śliwkami maślane

Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 9 czubatych łyżek mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 180 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1/2 kg śliwek

Sposób wykonania:

Owoce myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu).

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.



W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.



 Układamy na wierzchu śliwki skórką do spodu i oprószamy je odrobiną cukru.



Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka).

Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami maślane gotowe!