MAKATKA

czwartek, 19 września 2024

Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką

Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką

Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z duszonej papryki i sera żółtego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski ziemniaczane. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 60 dkg schabu bez kości
  • 1-2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg boczku wędzonego lub słoniny wędzonej
  • 3 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka, pieprz ziołowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki maggi
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.

Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki oleju, wytapiamy na nim boczek na rumiano. Następnie podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Nadzienie do roladek gotowe.

Na każdy kotlet kładziemy dobrą łyżkę nadzienia. Zwijamy ciasno roladkę i obtaczamy ją w mące.

Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z boczkiem i cebulą rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy.  



Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie, sos sojowy i maggi. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. 



Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz