Wiejska kartoflanka
Prosta zupa wiejska, której najważniejszymi składnikami są ziemniaki, marchew, cebula i dobra, swojska kiełbasa. Zupa jest bardzo treściwa i dawniej często gościła w domach wiejskich. My pamiętamy ją doskonale. Micha kartoflanki i pajda dobrego chleba to smak naszego dzieciństwa i wakacji spędzanych u dziadków. Dzisiaj spróbujemy odtworzyć ten smak jak najwierniej. Oczywiście przedstawimy kartoflankę naszej babci Zosi. Pewnie w każdym domu króluje własny, trochę inny przepis na kartoflankę wypracowany przez pokolenia i pielęgnowany odkąd sięgamy pamięcią. Zapraszamy do wypróbowania naszej zupy kartoflanej, zapewniamy, że jest przepyszna.
Składniki:
- mała szyja i 1/2 skrzydła z indyka lub 2 l rosołu drobiowego
- duża marchew
- 1/2 selera
- 1 nieduży por
- 2 gałązki selera naciowego
- 3-4 gałązki zielonej pietruszki i naci selera
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 60 dkg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki maggi
- 1 duża cebula
- 2 kiełbasy podwędzane (chłopskie, polskie lub jałowcowe)
- czubata łyżka smalcu lub 3 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżka masła
- czubata łyżka majeranku suszonego
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlewamy 2 l wody. Wrzucamy porcje z indyka oraz włoszczyznę (seler, por, marchew i zieleninę), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i wstawiamy całość na ogień. Po zagotowaniu wywaru zmniejszamy ogień na średni, gotujemy zupę pod przykryciem około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy warzywa i dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchew i seler. Gotujemy kartoflankę jeszcze 15 minut, czyli do miękkich ziemniaków. W tym czasie roztapiamy na patelni tłuszcz, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i kiełbasę pokrojoną dowolnie, np. w półplasterki lub kostkę wielkości pokrojonych ziemniaków. Nasza babcia kroiła ziemniaki w dużą kostkę, kiełbasę w grube plastry. My wolimy nieco drobniejsze kawałki ziemniaków i wędliny w zupie.
Całe dobro z patelni dorzucamy do kartoflanki. Przyprawiamy zupę na koniec maggi, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy zupę z dobrym chlebem.
Wiejska kartoflanka naszej babci gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz