MAKATKA

piątek, 4 października 2024

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym 

Prosta i smaczna surówka do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Szczypiorek drobno siekamy.

Przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz