MAKATKA

środa, 2 października 2024

Domowy budyń z sokiem malinowym

Domowy budyń z sokiem malinowym

Budyń waniliowy robiony domowym sposobem, polany sokiem z malin to deser naszego dzieciństwa. W czasach, kiedy nie było w sklepach słodyczy w takich ilościach jak dzisiaj, gotowych puddingów, jogurtów owocowych, kremów, czekoladek, batoników, wafelków, każdy deser przygotowany przez nasze mamy smakował jak ambrozja. Do takich deserów należał kogel-mogel, kaszka manna z owocami i domowy budyń. Nam bardzo smakował budyń waniliowy z sokiem malinowym. Często wracamy do tego deseru i nasze dzieci go polubiły i bardzo chętnie jedzą nasz budyń. Wiadomo nie od dziś, że domowe jedzonko najlepsze!

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 2-3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 g (2 dobre łyżki) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • sok malinowy do polania budyniu

Sposób wykonania:

Bierzemy rondelek o grubym dnie, zwilżamy jego dno wodą. Mleko nie będzie przywierało do garnka w czasie gotowania.

Wlewamy szklankę zimnego mleka do rondelka i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie do drugiej szklanki mleka dodajemy skrobię, oba cukry oraz żółtka ( duże -2, małe -3). Roztrzepujemy całość dokładnie, aby nie było grudek. 



Wlewamy masę budyniową do gotującego się mleka. Mieszamy intensywnie, aby masa była gładka. W momencie, gdy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, dodajemy masło, gotujemy budyń minutkę i od razu przelewamy do miseczek. Jeszcze ciepły polewamy sokiem malinowym.



Domowy budyń z sokiem malinowym gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz