Domowy budyń z sokiem malinowym
Budyń waniliowy robiony domowym sposobem, polany sokiem z malin to deser naszego dzieciństwa. W czasach, kiedy nie było w sklepach słodyczy w takich ilościach jak dzisiaj, gotowych puddingów, jogurtów owocowych, kremów, czekoladek, batoników, wafelków, każdy deser przygotowany przez nasze mamy smakował jak ambrozja. Do takich deserów należał kogel-mogel, kaszka manna z owocami i domowy budyń. Nam bardzo smakował budyń waniliowy z sokiem malinowym. Często wracamy do tego deseru i nasze dzieci go polubiły i bardzo chętnie jedzą nasz budyń. Wiadomo nie od dziś, że domowe jedzonko najlepsze!
Składniki:
- 0,5 l mleka 3,2%
- 2-3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 30 g (2 dobre łyżki) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- sok malinowy do polania budyniu
Sposób wykonania:
Bierzemy rondelek o grubym dnie, zwilżamy jego dno wodą. Mleko nie będzie przywierało do garnka w czasie gotowania.
Wlewamy szklankę zimnego mleka do rondelka i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie do drugiej szklanki mleka dodajemy skrobię, oba cukry oraz żółtka ( duże -2, małe -3). Roztrzepujemy całość dokładnie, aby nie było grudek.
Wlewamy masę budyniową do gotującego się mleka. Mieszamy intensywnie, aby masa była gładka. W momencie, gdy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, dodajemy masło, gotujemy budyń minutkę i od razu przelewamy do miseczek. Jeszcze ciepły polewamy sokiem malinowym.
Domowy budyń z sokiem malinowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz