MAKATKA

wtorek, 1 października 2024

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 

Prosta i smaczna surówka z serii szybkich dodatków do obiadu. Chrupiąca, słodko -kwaśna, pełna witamin, pyszna!

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.

Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek kroimy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.



Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Polewamy surówkę olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut, aby nabrała mocy!

Surówka z czerwonej kapusty gotowa!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz