Surówka z czerwonej kapusty
Prosta i smaczna surówka z serii szybkich dodatków do obiadu. Chrupiąca, słodko -kwaśna, pełna witamin, pyszna!
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 1 marchewka
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i czarny pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Sposób wykonania:
Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.
Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek kroimy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.
Polewamy surówkę olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut, aby nabrała mocy!
Surówka z czerwonej kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz