MAKATKA

czwartek, 25 lipca 2024

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana to doskonały dodatek  do kanapek, sałatek i również dekoracji potraw. Latem, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza można ją zaprawić, zimą jeść z apetytem.

Składniki:

  • 5-6 słoików 0,9 l lub 8-9 słoików 0,5 l

Papryka :
  • 3 kg papryki-może być kolorowa, będzie pięknie wyglądać w słoikach i na talerzach
Zalewa :
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • Przyprawy do słoików:
  • -po 2-3 kulki ziela angielskiego
  • - po jednym liściu laurowym
  • -pieprz czarny- 4-5 kulek
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy paprykę i zalewę, która musi przestygnąć.



Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.
Następnie robimy zalewę.




 Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Do litrowych słoików (mogą być mniejsze) wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy  jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy. Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut.




Nasze rady:
Nie gotujemy dłużej słoików, żeby papryka nie zmiękła za mocno.
Niewykorzystaną zalewę, można zostawić w zakręconym słoiku i zużyć do następnej porcji papryki marynowanej.

 



środa, 24 lipca 2024

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, wymieszać mikserem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 500 g śliwek (u nas śliwki brzoskwiniowe) pozbawionych pestek
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 50 g masła

Sposób przyrządzenia:

Blaszka o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarowane olejem.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.



Ciasto:

Do misy miksera wrzucamy mokre składniki – jajka, szczyptę soli i oba cukry. Miksujemy wszystko aż masa napuszy się i zbieleje (3-4 minuty). Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko miksujemy.

Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.

3/4 ciasta przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i wodę. Mieszamy i wykładamy na białe ciasto. Za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca kolistymi ruchami łączymy oba ciasta. 



Na wierzchu układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką gotowe!



 

wtorek, 23 lipca 2024

Chleb na dwie foremki

Chleb na dwie foremki

Podwójna porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej typ 650
  • 350 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g otrębów pszennych
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 porcje suchego zakwasu
  • 800 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek czarnuszki

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem keksówek o wymiarach 30x12 cm i 25x12 cm. Zwilżamy wierzch chlebów wodą i posypujemy czarnuszką.



Tak przygotowane chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleby mają wyrosnąć do brzegów blaszek. 



Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Chleb na dwie foremki gotowy!

 

Leczo z papryki i bakłażana do słoików

Leczo z papryki i bakłażana do słoików

Leczo warzywne zaprawione do słoików na zimę. Zestaw warzyw doskonały. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni trochę kiełbasy, dodać do niej warzywa ze słoika i mamy wyśmienite danie gotowe w 15 minut.

Składniki:

warzywa:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 4 duże cebule
  • 5 marchewek
  • 2 papryczki chilli
  • 2 kg pomidorów lima lub innych bardzo dojrzałych
  • 6 ząbków czosnku

przyprawy:

  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • po jednym liściu laurowym do słoika
  • po 2 kulki ziela angielskiego do słoika

słoiki:

  • 3 litrowe
  • 5-6 półlitrowych

Sposób wykonania:

Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.

Warzywa myjemy. 



Cebulę i marchew obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Kroimy w kostkę 1x1 cm. Bakłażana razem ze skórką kroimy w kostkę mniej więcej taką, jak papryka. Papryczki chilli pozbawiamy pestek i kroimy drobniutko. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy na nim cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej marchew i podsmażamy całość 10 minut. Dodajemy następnie paprykę, papryczkę chilli i bakłażana. Solimy całość, przykrywamy pokrywą.




 Dusimy warzywa 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy pomidory do momentu, aż zmiękną i puszczą sok. Przecieramy je przez sito i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dodajemy do warzyw. Przyprawiamy octem i cukrem. Próbujemy, czy leczo jest dobrze doprawione.

Gorące leczo rozkładamy do słoików. Do każdego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody w garnku. Gotowe słoiki wyjmujemy z gara, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Leczo z papryki i bakłażana do słoików gotowe!



Nasza rada:

Leczo ze słoików możemy dodawać do zup gulaszowych jako doskonałą bazę warzywną lub do podsmażanej kiełbasy czy mięsa duszonego. Można też jeść je bez dodatków, np. z chlebem lub ziemniakami.

 

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, krótko ją podsmażamy. 



Następnie dajemy na patelnię marchewkę również pokrojoną w drobną kostkę oraz fasolkę pociętą w małe kawałki. Podsmażamy wszystko 2-3 minuty.



 Na koniec wsypujemy na patelnię ryż. Chwilę podsmażmy. Zalewamy ryż z warzywami wodą, przyprawiamy solą, curry i maggi, dodajemy łyżkę masła.



Gotujemy ryż 12-15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy go. Na koniec wyłączamy ogień, zostawiamy patelnię pod przykryciem na kilka minut, aby ryż doszedł.



Ryż curry z warzywami gotowy!

 


poniedziałek, 22 lipca 2024

Zupa fasolowa tradycyjna

Zupa fasolowa tradycyjna

Jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna, na wędzonym boczku i dobrym mięsie. Pyszna!

Składniki:

  • 60 dkg biodrówki lub łopatki z kością
  • 30 dkg boczku parzonego, wędzonego
  • 1 i 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
  • 3l wody
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i maggi
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje.

  Do garnka wrzucamy umyte mięso wraz z 3-4 liśćmi laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny. Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i włoszczyznę, solimy zupę czubatą łyżeczką soli.

Kiedy fasola będzie już miękka, wyciągamy mięso i włoszczyznę.

Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą również drobno skrojoną. Następnie wrzucamy do zupy podsmażony boczek i cebulę . Robimy zasmażkę z masła i mąki. Zagęszczamy nią fasolową.

  Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi.

Zupa fasolowa gotowa!




 

Kompot z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę

Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów. Odtwarzamy go co roku, dajemy do niego cynamon, goździki i trochę soku z cytryny, tak jak robiła nasza babcia. Kompot jest łagodny, nie za słodki, pachnący cynamonem i goździkami. W naszej pamięci na zawsze zostanie widok babcinej spiżarni pełnej słoików i oczywiście szklanki kompotu do każdego obiadu.

Składniki:

  • 4 kg jabłek
  • 3 l wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2-3 laski cynamonu
  • 6-8 goździków
  • sok z 2 cytryn

8 litrowych słoików

Sposób wykonania:

Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na ósemki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.



Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Wyłączamy ogień. Wyjmujemy cynamon i goździki.



Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. 

 Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.



Nasze rady:

Jeśli nie lubimy cynamonu lub goździków, możemy ich nie dodawać do syropu. Natomiast cytryny nie powinniśmy pomijać, ponieważ daje ona wyrazistości i podbija walory smakowe kompotu.

Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek, jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.