Kolorowe papryczki
nadziewane fetą -domowe antipasti
Prosta przekąska, czyli
małe, kolorowe papryczki nadziewane kremową fetą przyprawioną
czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Papryczki nadziewane serkiem,
zatopione w aromatycznej oliwie to doskonałe co nieco na zaostrzenie
apetytu. Sprawdzają się na imprezach czy grillu. Domowej roboty
zawsze są świeże i smaczne.
Składniki:
- 400 g małych, kolorowych
papryczek
- 1 l wody
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela
angielskiego
- 200 g sera miękkiego typu
feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej
śmietany 18%
- 1,5 szklanki oliwy z
oliwek
- 2 łyżeczki ziół
prowansalskich
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 słoiczki 0,3 l
Sposób wykonania:
Papryczki myjemy, odcinamy
końcówki i oczyszczamy z nasion.
Do rondelka wlewamy litr
wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, 3 łyżki cukru i łyżeczkę soli, mieszamy. Wrzucamy na
wrzącą zaprawę papryczki i gotujemy je 1-2 minuty. Wyłączamy
ogień, wlewamy łyżkę octu. W takiej zalewie trzymamy papryczki
jeszcze 5 minut. Następnie odcedzamy je i studzimy.
Ser typu feta wykładamy
na talerz, dodajemy zmiażdżony czosnek (2 ząbki), łyżeczkę ziół
prowansalskich, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy całość. Jeśli
ser jest bardzo gęsty dodajemy śmietanę. Ser musi mieć taką
konsystencję, żeby można było go nałożyć do worka
cukierniczego lub foliowego i wyciskać do papryczek.
Do półtorej szklanki
oliwy dodajemy jeden zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę ziół
prowansalskich i łyżeczkę octu ryżowego. Mieszamy.
Papryczki napełniamy
serem. Najwygodniej robić to przy pomocy worka cukierniczego lub
foliowego. Wypełnione papryczki układamy w słoiczkach i zalewamy
oliwą. Zakręcamy wieczka, wkładamy do lodówki. Następnego dnia,
gdy się dobrze przegryzą są gotowe do jedzenia.
Papryczki nadziewane fetą
-domowe antipasti gotowe!
Nasze rady:
Oliwę z oliwek możemy
zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Zamiast octu ryżowego
możemy dodać do zaprawy i zalewy ocet winny lub spirytusowy, ale
ten ostatni jest mocniejszy, dlatego dajemy go nieco mniej.
Ser typu fet możemy
zastąpić serkiem śmietankowym, należy go trochę posolić,
ponieważ w odróżnieniu od fety nie jest słony.