MAKATKA

piątek, 19 lipca 2024

Sałatka ziemniaczana znakomita

Sałatka ziemniaczana znakomita

W sezonie letnim najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków, ogórków małosolnych, rzodkiewki, selera naciowego i pachnącego koperku . Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół pęczka rzodkiewek

sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, olej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski.

Ogórki, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Pokrojone warzywa dajemy do miski. 



Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana znakomita gotowa!

 


czwartek, 18 lipca 2024

Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym

Kruchy, soczysty kawałek schabu w sosie podany na przykład z kopytkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

    1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Schab kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się mocno rumiane z obu stron. Dzięki temu sos będzie miał ładny, ciemny kolor i dobry smak. Następnie do mięsa wkładamy cebule. Smażymy je kilka minut, aż się zeszklą.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny.

Gdy mięso jest już miękkie mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos mięsny doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i maggi.

Podajemy schab z kopytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.




 

środa, 17 lipca 2024

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane z borówkami i kruszonką gotowe w godzinę.

Składniki:

ciasto:

  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 120 ml mleka
  • 280 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

dodatkowo:

  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę prostokątną o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Ubijamy ciasto.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.




Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.



 Układamy na nim borówki.




Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką gotowe!




Kapusta z łazankami

 

Kapusta z łazankami

Młoda kapusta z boczkiem, dobrą kiełbasą i łazankami posypana obficie koperkiem to doskonała propozycja na letni, szybki jednogarnkowy posiłek. Danie smaczne i proste do przyrządzenia.

Składniki:

  • 60 dkg kapusty (zważona przed poszatkowaniem)
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy podwędzane, np. jałowcowa lub swojska
  • mały pęczek koperku
  • 1 młoda marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2/3 szklanki łazanek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub niepełna octu spirytusowego

Sposób przyrządzenia:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Do zrumienionego boczku i kiełbasy dorzucamy cebulę, smażymy ją 3-4 minuty.



Następnie dajemy na patelnię poszatkowaną kapustę oraz marchewkę. Całość smażymy do 10-ciu minut i podlewamy dwiema szklankami gorącej wody z rozprowadzonym w niej koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dorzucamy na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości , czyli 15-20 minut.



W osobnym garnku gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu.

Do gotowej kapusty dorzucamy łazanki. Dosmaczamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy gotowe danie posiekanym koperkiem.

Kapusta z łazankami gotowa!









Kolorowe papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Kolorowe papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Prosta przekąska, czyli małe, kolorowe papryczki nadziewane kremową fetą przyprawioną czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Papryczki nadziewane serkiem, zatopione w aromatycznej oliwie to doskonałe co nieco na zaostrzenie apetytu. Sprawdzają się na imprezach czy grillu. Domowej roboty zawsze są świeże i smaczne.

Składniki:

  • 400 g małych, kolorowych papryczek
  • 1 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 g sera miękkiego typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 słoiczki 0,3 l

Sposób wykonania:

Papryczki myjemy, odcinamy końcówki i oczyszczamy z nasion.

Do rondelka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 3 łyżki cukru i łyżeczkę soli, mieszamy. Wrzucamy na wrzącą zaprawę papryczki i gotujemy je 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, wlewamy łyżkę octu. W takiej zalewie trzymamy papryczki jeszcze 5 minut. Następnie odcedzamy je i studzimy.



Ser typu feta wykładamy na talerz, dodajemy zmiażdżony czosnek (2 ząbki), łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy całość. Jeśli ser jest bardzo gęsty dodajemy śmietanę. Ser musi mieć taką konsystencję, żeby można było go nałożyć do worka cukierniczego lub foliowego i wyciskać do papryczek.



Do półtorej szklanki oliwy dodajemy jeden zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę octu ryżowego. Mieszamy.

Papryczki napełniamy serem. Najwygodniej robić to przy pomocy worka cukierniczego lub foliowego. Wypełnione papryczki układamy w słoiczkach i zalewamy oliwą. Zakręcamy wieczka, wkładamy do lodówki. Następnego dnia, gdy się dobrze przegryzą są gotowe do jedzenia.



Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti gotowe!



Nasze rady:

Oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Zamiast octu ryżowego możemy dodać do zaprawy i zalewy ocet winny lub spirytusowy, ale ten ostatni jest mocniejszy, dlatego dajemy go nieco mniej.

Ser typu fet możemy zastąpić serkiem śmietankowym, należy go trochę posolić, ponieważ w odróżnieniu od fety nie jest słony.

 

wtorek, 16 lipca 2024

Potrawka z kurczaka z ryżem

Potrawka z kurczaka z ryżem

Jeśli nie wiemy co zrobić z kurczakiem z rosołu, a nie chcemy piec pasztetów czy lepić pierogów, możemy ugotować kurczaka w potrawce i podać go na przykład z ryżem. Danie jest delikatne i smaczne. Nasze babcie często podawały rosół i kurę w potrawce na niedzielny obiad. Przecież nic się nie mogło zmarnować, a dobrze zrobiona potrawka wszystkim bardzo smakowała.

Składniki:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, curry do smaku
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso z kurczaka wyjmujemy z rosołu. Obieramy z kości i skór. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę.

W rondelku, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki.

 Gdy sos będzie gładki, dodajemy mrożony groszek. Gotujemy całość 3- 4 minuty, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. 

 Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki). 

Na koniec dodajemy marchewkę i mięso, lekko podgrzewamy. Nie mieszamy, aby mięso się nie rozpadło. Posypujemy potrawkę posiekaną natką.

Wykładamy na talerze ryż i polewamy go potrawką.

Potrawka z kurczaka z ryżem gotowa!



 

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie smacznie.

Składniki:

Ciasto:
Blaszka 20x30 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (250 ml)
  • 1 szklanki śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 600 g ulubionych owoców sezonowych ( u nas śliwki)
Kruszonka:
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 50 g cukru (5 łyżek)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kruszonka.

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki.

Śliwki, myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.



Ciasto.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu śliwki, skórką na dół. Następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 



Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50-55 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto śliwkowe widelcem mieszane gotowe!

Nasze rady:

Ciasto mieszamy najkrócej, jak to jest możliwe, czyli tylko do momentu, aż nie będzie w nim grudek suchej mąki. Nie musi mieć jednolitej, gładkiej konsystencji, a i tak po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.

Piekarnik włączamy na etapie przygotowywania kruszonki i śliwek. Ciasto nie może czekać, należy je wstawić do piekarnika od razu po przygotowaniu.