MAKATKA

piątek, 5 lipca 2024

Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej

Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z serii błyskawicznych, prostych i pysznych, idealnych do obiadu. Mało pracy, duży efekt.

Składniki:

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 jabłko twarde i kwaskowe
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • sos do sałatki:
  • 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy i kroimy.

Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ze skórką oraz marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę dokładnie osączamy na sitku. Przekładamy pokrojone warzywa do miski.

W małym naczyniu łączymy składniki sosu. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warzywa. Mieszamy całość.

Ekspresowa sałatka z kapusty pekińskiej gotowa!

 


Ryż z groszkiem i marchewką

Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 1 duża marchewka
  • szklanka groszku mrożonego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Podsmażamy ją 2-3 minuty. Dodajemy mrożony groszek. Podsmażamy całość kolejne 2-3 minuty.



 Na koniec wsypujemy na patelnię ryż. Chwilę podsmażmy. 



Zalewamy ryż z warzywami wodą, solimy go i dodajemy łyżkę masła.



Gotujemy ryż 12-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy go. Na koniec wyłączamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywą zostawiamy ryż z warzywami na 2-3 minuty, aby doszedł.

Ryż z groszkiem i marchewką gotowy!




 

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym

Prosty, szybki obiad zrobiony w 30 minut. Danie smaczne na tyle, że gości w naszym domu bardzo często. Lubią je i dorośli i dzieci.


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • mały brokuł
  • 300 g makaronu
  • 1 papryczka chilli
  • 100 g serka topionego
  • 150 ml śmietany 18%
  • garść listków bazylii
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy je 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy na sicie na bok. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli i brokuły.
 Podsmażamy całość ok. 3 minuty W tym czasie odcedzamy miękki makaron i odkładamy szklankę wody z jego gotowania. 
Wlewamy ją na patelnię, dodajemy serek topiony, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Dobrze wszystko mieszamy, aż do roztopienia sera i wrzucamy makaron.
 Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy świeżymi listkami bazylii.

Makaron z pysznym sosem gotowy!

 

czwartek, 4 lipca 2024

Jajecznica ze szczypiorkiem

Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szybkie śniadanie.

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka mleka na jedno jajko
  • mały pęczek drobnego szczypiorku
  • sól do smaku
  • czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Szczypiorek drobno kroimy.

Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy mleko w proporcjach -jedna łyżka mleka na jedno jajko i roztrzepujemy całość.



Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną, dodajemy szczyptę soli. Smażymy jajecznicę na niedużym ogniu, stale mieszając. Kiedy lekko się zetnie dorzucamy szczypiorek i smażymy dalej do ulubionej konsystencji.



Jajecznica ze szczypiorkiem na mleku gotowa!




 

Makaron z ciągnącym serem

Makaron z ciągnącym serem

Makaron mac and cheese to danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Duża ilość sera, beszamel i drobny makaron kolanka tworzą kompozycję doskonałą smakowo. Taki jednogarnkowy posiłek z kilku składników, z serem w roli głównej, prosty do przyrządzenia- w zaledwie 30 minut.

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka drobnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml kremówki 30% lu mleka 3.2%
  • ser gouda 100 g
  • ser mimolette 100 g
  • ser mozzarella 100g
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka curry lub szczypta gałki muszkatołowej lub innej ulubionej wyrazistej przyprawy
  • łyżka soku z cytryny
  • garść szczypiorku do posypania makaronu

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.



W dużym rondlu, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli śmietankę. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki przyprawiamy go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka.



 Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach sery. Mieszamy całość do rozpuszczenia serów. Wrzucamy makaron, podgrzewamy go i wykładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem.

Makaron z ciągnącym serem gotowy!



Nasze rady:

Beszamel nie może być zbyt gęsty ponieważ sery go mocno zagęszczą, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej śmietany czy mleka.

Sery możemy dodawać do beszamelu dowolne, np. topiony, parmezan oraz w dowolnej ilości, np. tylko jeden lub dwa.

W oryginalnym przepisie używa się kremówki, ale ponieważ sery są wystarczająco tłuste, możemy beszamel zrobić na mleku, też będzie smacznie.

 

środa, 3 lipca 2024

Szybka surówka z kapusty pekińskiej

Szybka surówka z kapusty pekińskiej

Sałatka z serii błyskawicznych, prostych i pysznych, idealnych do obiadu. Mało pracy, duży efekt.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 cebula
  • szklanka pomidorków koktajlowych

sos do surówki:

  • 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy i kroimy.

Kapustę w dosyć grube paski. Pomidorki na pół. Ogórka razem ze skórką w półplasterki. Tak samo kroimy cebulę. Paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojone warzywa do miski.



W małym naczyniu łączymy składniki sosu. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warzywa. Mieszamy całość.

Szybka surówka z kapusty pekińskiej gotowa!

 

Ogórki konserwowe – sprawdzona receptura

Ogórki konserwowe – sprawdzona receptura

Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z przeróżnych receptur na zalewę. Wreszcie po wielu eksperymentach uznałyśmy, że ta oto zalewa do ogórków konserwowych jest najlepsza, czyli nie jest ani za kwaśna, ani za ostra, ani też za słodka. Wszystkie składniki są odpowiednio zrównoważone!

Składniki:

  • 6 litrowych słoików z zakrętkami
  • 2 kg ogórków gruntowych różnej wielkości (proponujemy śremskie)
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście chrzanu
  • 6 baldachów kopru z gałązkami
  • 6 łyżeczek gorczycy w ziarenkach

zalewa:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne-nie czubate łyżki soli kamiennej do zapraw (niejodowanej)
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde.

Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 10 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.



Słoiki myjemy, wyparzamy. Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru, pół liścia chrzanu i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki nie wystawały ze słoika. Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą.



 Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania.

Ogórki konserwowe do spiżarni gotowe!