poniedziałek, 23 września 2024

Chleb pszenny ze słonecznikiem -podwójna porcja

Chleb pszenny ze słonecznikiem -podwójna porcja

Podwójna porcja chleba jasnego z ziarnami słonecznika. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 porcja suchego zakwasu (15 g)
  • 700 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek ziaren prażonego słonecznika
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do dużej miski. Łączymy je z cukrem, dwiema łyżkami mąki i 100 ml letniej wody. Przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut.

Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy mąkę pszenną. Do przesianej mąki dodajemy słonecznik (odkładamy trochę ziaren do posypania wierzchu chlebów), olej, sól, i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski, oprószamy mąką i odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.



Wyrośnięte ciasto ponownie, ale już krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem foremek o wymiarach 25x12 cm. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką. Tym razem tylko na 15-20 minut.



 Na koniec zwilżamy wierzch chlebów żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. Nacinamy chleby ostrym nożem lub żyletką, aby w trakcie pieczenia nie popękały.



Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenny ze słonecznikiem (podwójna porcja) gotowy!



 

sobota, 21 września 2024

Sałatka z buraków pieczonych

Sałatka z buraków pieczonych

Pieczone buraki są aromatyczne, pełne smaku i mają intensywny, piękny kolor. Sałatka z nich jest idealnym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 3-4 upieczone w piekarniku buraki średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku

Sposób wykonania:

Pieczemy buraki.

Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.



Upieczone i obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy ze startymi burakami. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Mieszamy składniki surówki i na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Pyszna sałatka z pieczonych buraków gotowa!



Nasza rada:

Buraki do sałatki możemy upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.

 

Szarlotka lukrowana

Szarlotka lukrowana

W poszukiwaniu doskonałych proporcji na kruche ciasto do szarlotki natknęłyśmy się na przepis Macieja Kuronia, a było to w latach późnych 90-tych. Od tej pory korzystamy najczęściej z tego właśnie przepisu. Ciasto jest wyśmienite, smakuje wszystkim. Wykorzystujemy je również do różnych innych wypieków, szczególnie z owocami. Dzisiaj jednak upieczemy szarlotkę, a użyjemy do niej masę jabłkową z budyniem śmietankowym, będzie szybko i smacznie.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników.



 Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.

Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia . Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.



 


Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.



Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.

Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.



Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.



Lukier.

Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.





Przepyszna, domowa szarlotka lukrowana gotowa!

 


piątek, 20 września 2024

Ciasteczka owsiane kakaowe

Ciasteczka owsiane kakaowe

Dzisiaj proponujemy małe co nieco dla dzieci. Szybkie ciasteczka owsiane, odrobinę pomarańczowe. Wiadomo -domowe najlepsze.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 2 łyżki nasion słonecznika uprażonych
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane oraz uprażone ziarna słonecznika.



Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 3 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.



Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.



Z tej porcji ciasta wychodzą 24 ciasteczka. Pieczemy je na dwie tury.

Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.

Ciasteczka owsiane kakaowe gotowe!

 


czwartek, 19 września 2024

Buraki do spiżarni

Buraki do spiżarni

Zamykamy buraczki w słoiki w sierpniu, kiedy są najsmaczniejsze. Zimą otwieramy słoik, wykładamy jego zawartość na salaterkę i sałatka gotowa. Wielka oszczędność czasu, no i własne zaprawy zawsze bardziej smakują!

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżka soli kamiennej, niejodowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 7-8 słoików półlitrowych

Słoiki mogą być różnej wielkości, mniejsze, np. półlitrowe lub od dżemu i większe -litrowe na dużą miskę sałatki z buraków - w zależności od potrzeb.

Sposób wykonania:  

Buraki gotujemy do miękkości (nieobrane). Możemy je upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy aromat i kolor. Miękkie i przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużej miski. Łączymy starte buraki z przyprawami, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok.



Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym sokiem. Jeśli soku jest mało można dodać po kilka łyżek przegotowanej wody do każdego słoika. 



Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 20 minut licząc od zagotowania wody. Wyciągamy słoiki z garnka, układamy do góry dnem na ściereczce. Po upływie godziny słoiki odwracamy.

Buraki do spiżarni gotowe!

Prosta sałatka z buraczków ze słoika:

Wykładamy buraki ze słoika na miskę, dodajemy łyżkę oleju, szczyptę pieprzu, jedno małe jabłko starte na tarce o grubych oczkach, średni ogórek kiszony pokrojony w kostkę, małą cebulę również pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i pyszna sałatka z buraczków gotowa!



 

Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką

Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką

Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z duszonej papryki i sera żółtego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski ziemniaczane. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 60 dkg schabu bez kości
  • 1-2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg boczku wędzonego lub słoniny wędzonej
  • 3 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka, pieprz ziołowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki maggi
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.

Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki oleju, wytapiamy na nim boczek na rumiano. Następnie podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Nadzienie do roladek gotowe.

Na każdy kotlet kładziemy dobrą łyżkę nadzienia. Zwijamy ciasno roladkę i obtaczamy ją w mące.

Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z boczkiem i cebulą rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy.  



Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie, sos sojowy i maggi. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. 



Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Roladki schabowe nadziewane czerwoną papryką gotowe!

 


wtorek, 17 września 2024

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, takie najbardziej lubimy. Możemy podać placuszki z różnymi sosami. My wybieramy najczęściej kwaśną, gęstą śmietanę i cukier. To jest danie naszego dzieciństwa!

Składniki:

  • 1 cukinia 480 g
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 ml śmietany 18%
  • cukier do posypania placków

Sposób wykonania:

Cukinię myjemy, odkrawamy oba końce. Jeśli jest młoda, świeżo zerwana nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka jest miękka. Większą i bardziej dojrzałą o twardej skórce należy obrać.



Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Solimy ją, mieszamy i pozostawiam w misce, aby puściła sok.

Po 15-20 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku, ale nie bardzo mocno.

Przekładamy z powrotem do miski, wbijamy do niej jajka, wsypujemy mąkę i solimy całość. Mieszamy dokładnie.



 W tym czasie rozgrzewamy olej na dużej patelni. Na rozgrzany dobrze olej kładziemy po łyżce masy cukiniowej. Formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.

Oleju nie żałujemy, placuszki będą bardziej chrupiące.

Usmażone placki cukiniowe możemy przed podaniem osączyć na ręczniku papierowym. Podajemy je na słodko z gęstą śmietaną i cukrem.



 

Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek

Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek

Ciasto bez jajek, szczególnie polecane osobom z alergią lub nietolerancją jajek. Ciasto jest wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi śliwkami w środku. Proste do upieczenia i bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 ml oleju bezzapachowego
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Tortownica 20-22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek (jeśli mamy duże śliwki kroimy je na ćwiartki). Odstawiamy na bok.

Do misy miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy olej i mleko. Wsypujemy oba cukry. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Wlewamy ocet. Krótko mieszamy całość.


Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. 



Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek gotowe!

 


poniedziałek, 16 września 2024

Roladki z kurczaka nadziewane kurkami

Roladki z kurczaka nadziewane kurkami

Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem z kurek i sera to nasza propozycja na niedzielny obiad. Roladki obsmażymy na rumiano i na tej samej patelni lekko poddusimy podlewając je wodą. Wytworzy się przepyszny sos. Mięso będzie delikatne z aromatyczną niespodzianką w środku.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g kurek
  • 100 g sera żółtego twardego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • pieprz ziołowy i papryka czerwona mielona
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do oprószenia roladek
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka maggi lub sosu sojowego

Sposób wykonania:

Oczyszczamy kurki. Polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować metodę skuteczną i szybką z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i  odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Wlewamy śmietanę. Podgrzewamy kurki 1-2 minuty, aż śmietanka zagęści grzyby. Zestawiamy farsz z ognia. Do lekko przestudzonego dodajemy ser starty na drobnych oczkach. Możemy użyć dowolny ser żółty twardy.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Jeśli piersi są duże możemy odkroić polędwiczki i również je rozbić i nadziać.

Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę nadzienia grzybowego. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Jeśli mamy dużo czasu włóżmy roladki na chwilę do lodówki, będą lepiej się formowały w trakcie panierowania.



Gotowe roladki obtaczamy w mące oraz roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron. Podsmażone roladki podlewamy szklanką gorącej wody. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy tak roladki, aż dojdą w środku, czyli około 20 minut. W czasie duszenia roladek kontrolujemy, czy płynu nie jest za mało. Uzupełniamy go. Na koniec dolewamy maggi lub sos sojowy (co kto lubi), dodajemy czubatą łyżkę masła. Chwilę trzymamy na ogniu odkrytą patelnię. Aż masło się roztopi i wytworzy się pyszny sosik.



Roladki z kurczaka nadziewane kurkami gotowe!

 

niedziela, 15 września 2024

Sok i mus z ciemnych winogron

Sok i mus z ciemnych winogron

Sok z ciemnych winogron jest pyszny, rozgrzewający. To doskonały dodatek do zimowej herbaty, kwaskowy o pięknym rubinowym kolorze. Są sezony, w których owoce bywają dorodne, wówczas z jednego kilograma można wydobyć nawet litr soku i nie trzeba używać dużo cukru. Mus z winogron można dodać do ciasta lub deseru.

Składniki:

  • 5 l owoców obranych z gałązek
  • 1/2 kg cukru do soku
  • 1/2 cukru do musu
ewentualnie cukier do dosłodzenia soku lub musu

Sposób wykonania:

Garnek 5 l z grubym dnem napełniamy po brzegi owocami obranymi z gałązek i umytymi. Zasypujemy je 1/2 kg cukru. Wstawiamy na ogień i od momentu zagotowania, trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 min. Co jakiś czas mieszamy owoce drewnianą łyżką (niezbyt często i delikatnie, podważając owoce od dna do góry tak, aby sok nie zmętniał). Teraz przecedzamy sok do drugiego garnka, a owoce pozostałe z gotowania soku przecieramy drewnianą pałką lub łyżką na sicie nad kolejnym garnkiem, powstanie gęsta pulpa. Sok wstawiamy na ogień. Gotujemy jeszcze kilka minut. Szumujemy powstałą w trakcie gotowania pianę. Dosładzamy do smaku, jeśli jest oczywiście taka potrzeba. Gotowy sok przelewamy na gorąco do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcamy od razu, układamy słoiki na ściereczce do góry dnem. Sok wystygnie i można go ustawić w spiżarni.



Gęstą pulpę dosładzamy 1/2 kg cukru i gotujemy. Trzymamy ją na ogniu ok. 30 min, aby trochę odparowała. Następnie postępujemy tak jak z sokiem, czyli zamykamy na gorąco w słoikach. Mus z winogron można dodawać do herbaty, można również wmieszać do niego żelatynę i mamy dodatek do sernika na zimno lub kremu do tortu.

Sok i mus z ciemnych winogron gotowy!



 

sobota, 14 września 2024

Ciasto kokosowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto kokosowe ze śliwkami i kruszonką
Prosty placek owocowy, ucierany na oleju. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.
 
Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg śliwek (mogą być też inne owoce, np. brzoskwinie, morele, borówki, jabłka)
  • 3 jaja L lub 4 M
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki typ 450 lub 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
szklanka-250 ml
 
kruszonka:

  • 1 i1/2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (8 g)
Sposób przyrządzenia:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.

Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. 




Na sam koniec dodajemy do ciasta wiórki kokosowe. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki kruszonką. 




Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.

Ciasto kokosowe, ucierane ze śliwkami gotowe!



 

Pierogi z mięsem drobiowym z rosołu

Pierogi z mięsem drobiowym z rosołu

Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, trochę warzyw i dużo cebuli. Prosty farsz i delikatne ciasto. Nasz rosół gotowałyśmy na mięsie drobiowym, farsz do pierogów będzie zatem drobiowo-warzywny.

Składniki:

farsz:

  • 40 dkg mięsa z kurczaka razem ze skórą
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1/4 szklanki rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej

ciasto na pierogi:

porcja na 40-50 pierogów

  • 3 szklanki mąki typ 450 lub 500+mąka do podsypywania
  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • łyżeczka soli

okrasa:
  • 2-3  łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Ciasto: Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.

Farsz: Mięso, marchew i pokrojoną na ćwiartki cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do masy rosół, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej rękoma. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Próbujemy, czy jest wystarczająco przyprawiona. Farsz musi być wyrazisty w smaku.




Lepimy i gotujemy pierogi: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.



W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, nie kalecząc przy tym pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy zrumienioną na maśle bułką tartą.

Pierogi z mięsem gotowe!