MAKATKA

sobota, 14 września 2024

Ciasto kokosowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto kokosowe ze śliwkami i kruszonką
Prosty placek owocowy, ucierany na oleju. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.
 
Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg śliwek (mogą być też inne owoce, np. brzoskwinie, morele, borówki, jabłka)
  • 3 jaja L lub 4 M
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki typ 450 lub 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
szklanka-250 ml
 
kruszonka:

  • 1 i1/2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (8 g)
Sposób przyrządzenia:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.

Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. 




Na sam koniec dodajemy do ciasta wiórki kokosowe. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki kruszonką. 




Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.

Ciasto kokosowe, ucierane ze śliwkami gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz