Ciasto kokosowe ze śliwkami i kruszonką
Prosty placek owocowy, ucierany na oleju. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg śliwek (mogą być też inne owoce, np. brzoskwinie, morele, borówki, jabłka)
- 3 jaja L lub 4 M
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki typ 450 lub 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
kruszonka:
- 1 i1/2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy (8 g)
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.
Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec dodajemy do ciasta wiórki kokosowe. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki kruszonką.
Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.
Ciasto kokosowe, ucierane ze śliwkami gotowe!
Ciasto kokosowe, ucierane ze śliwkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz