MAKATKA

wtorek, 17 września 2024

Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek

Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek

Ciasto bez jajek, szczególnie polecane osobom z alergią lub nietolerancją jajek. Ciasto jest wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi śliwkami w środku. Proste do upieczenia i bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 ml oleju bezzapachowego
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Tortownica 20-22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek (jeśli mamy duże śliwki kroimy je na ćwiartki). Odstawiamy na bok.

Do misy miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy olej i mleko. Wsypujemy oba cukry. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Wlewamy ocet. Krótko mieszamy całość.


Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. 



Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz