Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek
Ciasto bez jajek, szczególnie polecane osobom z alergią lub nietolerancją jajek. Ciasto jest wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi śliwkami w środku. Proste do upieczenia i bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 100 ml oleju bezzapachowego
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- 1/2 kg śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Tortownica 20-22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek (jeśli mamy duże śliwki kroimy je na ćwiartki). Odstawiamy na bok.
Do misy miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy olej i mleko. Wsypujemy oba cukry. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Wlewamy ocet. Krótko mieszamy całość.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto śliwkowe z kruszonką, bez jajek gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz