Sałatka z buraków pieczonych
Pieczone buraki są aromatyczne, pełne smaku i mają intensywny, piękny kolor. Sałatka z nich jest idealnym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
- 3-4 upieczone w piekarniku buraki średniej wielkości
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 3 - 4 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- garść posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Pieczemy buraki.
Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.Upieczone i obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy ze startymi burakami. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Mieszamy składniki surówki i na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Pyszna sałatka z pieczonych buraków gotowa!
Nasza rada:
Buraki do sałatki możemy upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz