MAKATKA

sobota, 21 września 2024

Sałatka z buraków pieczonych

Sałatka z buraków pieczonych

Pieczone buraki są aromatyczne, pełne smaku i mają intensywny, piękny kolor. Sałatka z nich jest idealnym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 3-4 upieczone w piekarniku buraki średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku

Sposób wykonania:

Pieczemy buraki.

Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.



Upieczone i obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy ze startymi burakami. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Mieszamy składniki surówki i na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Pyszna sałatka z pieczonych buraków gotowa!



Nasza rada:

Buraki do sałatki możemy upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz