Chleb pszenny ze słonecznikiem -podwójna porcja
Podwójna porcja chleba jasnego z ziarnami słonecznika. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek oleju
- 25g drożdży świeżych
- 1 porcja suchego zakwasu (15 g)
- 700 ml ciepłej wody
- 5 łyżek ziaren prażonego słonecznika
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
Drożdże wkruszamy do dużej miski. Łączymy je z cukrem, dwiema łyżkami mąki i 100 ml letniej wody. Przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy mąkę pszenną. Do przesianej mąki dodajemy słonecznik (odkładamy trochę ziaren do posypania wierzchu chlebów), olej, sól, i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski, oprószamy mąką i odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie, ale już krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem foremek o wymiarach 25x12 cm. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką. Tym razem tylko na 15-20 minut.
Na koniec zwilżamy wierzch chlebów żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. Nacinamy chleby ostrym nożem lub żyletką, aby w trakcie pieczenia nie popękały.
Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenny ze słonecznikiem (podwójna porcja) gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz