MAKATKA

piątek, 20 września 2024

Ciasteczka owsiane kakaowe

Ciasteczka owsiane kakaowe

Dzisiaj proponujemy małe co nieco dla dzieci. Szybkie ciasteczka owsiane, odrobinę pomarańczowe. Wiadomo -domowe najlepsze.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 2 łyżki nasion słonecznika uprażonych
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane oraz uprażone ziarna słonecznika.



Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 3 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.



Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.



Z tej porcji ciasta wychodzą 24 ciasteczka. Pieczemy je na dwie tury.

Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.

Ciasteczka owsiane kakaowe gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz