W tym roku mirabelki są wyjątkowo
słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecznego sierpnia. Jest ich też zatrzęsienie, obrodziły wyjątkowo. Warto
zrobić więc z nich pyszny dżem, zwłaszcza że jest bardzo łatwy do przyrządzenia i błyskawiczny.
Składniki:
4 słoiczki o pojemności 500 ml
2, 5 kg mirabelek
1 kg cukru
1 galaretka brzoskwiniowa lub 2 łyżki żelatyny
sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
Mirabelki myjemy i przebieramy, odrzucamy bardzo niedojrzałe oraz nadgnite.
Ułatwiamy sobie pracę i nie pozbawiamy ich pestek Mirabelki przekładamy do brytfanny o grubym dnie i wstawiamy na ogień.
Smażymy je około
godziny. Na początku mieszamy od czasu do czasu. Po około pół
godziny smażenia śliwek, masa bardzo gęstnieje, trzeba pilnować,
aby nie przywarła do dna brytfanny i mieszać często.
Na koniec, gdy dżem zmieni kolor na
ciemny, bursztynowy przelewamy go do dużej miski lub garnka przez sito o grubych oczkach lub durszlak. Przecieramy dżem, pestki wyrzucamy a pulpę przekładamy z powrotem do brytfanny.
Wsypujemy cukier, mieszamy całość do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy dżem z ognia, dodajemy skórkę cytrynową i galaretkę owocową lub żelatynę ( przed dodaniem do dżemu żelatynę należy namoczyć w odrobinie wody, aby napęczniała), mieszamy do rozpuszczenia galaretki.
Przekładamy gorący dżem do wyparzonych
słoiczków i mocno zakręcamy.Tak przygotowany dżem może stać w spiżarni od 6 miesięcy do 1 roku. Po otwarciu słoika przechowujemy go w lodówce.
Dżem z mirabelek gotowy!
Nasze rady:
Nasz dżem przygotowany został z owoców dziko rosnących. W Wielkopolsce jest ich wszędzie pełno. To bardzo popularny owoc w tym regionie i przepyszny. Nasze babcie przygotowywały z mirabelek nie tyko dżemy, ale również kompoty i nalewki. Spiżarnie były pełne tego owocu.
W trakcie zaprawiania go należy samemu zadecydować ile cukru dosypać do dżemu, ponieważ mamy różne gatunki mirabelek, zwłaszcza dziko rosnące są czasami mniej dorodne i bardziej kwaśne, ale za to jakie zdrowe. Nie są ani nawożone, ani modyfikowane. Wychodzą z nich doskonałe nalewki i sosy do mięs, lepsze od sosów żurawinowych.Polecamy przepis na chutney mirabelkowy:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/08/chutney-z-mirabelek.html#google_vignette