czwartek, 7 sierpnia 2025

Babka łaciata

Ekspresowe ciasto do popołudniowej kawy, czyli babka dwukolorowa, pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia.

Składniki:

  • 3 jaja (rozmiar M)
  • 140 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego

  • 170 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 ml mleka
  • 110 ml oleju bezzapachowego
  • do białego ciasta 1 czubata łyżki mąki
  • do ciemnego ciasta 1 czubata łyżki kakao

Sposób wykonania:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach). Miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie.


Do formy babkowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wylewamy białe ciasto i na nie wylewamy ciasto ciemne. Następnie patyczkiem do szaszłyków lub widelcem delikatnie mieszamy oba ciasta.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C (góra -dół bez termoobiegu) na 40 minut (do suchego patyczka).


Upieczoną babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



Babka łaciata gotowa!


1 komentarz: