Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
spód:
- 250 g ciastek petit beurre
- 100 g masła
wierzch:
garść borówek
garść winogron zielonych
kilka malin
1 galaretka truskawkowa
150 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Spód sernika.
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 24 lub 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.
Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.
Przystępujemy do zrobienia sernika.
Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki cytrynowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy.
Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. Następnie wylewamy na wierzch lekko tężejącą galaretkę truskawkową i znowu odkładamy sernik do lodówki, aby galaretka dobrze stężała.
Na koniec ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówką M1. Przyozdabiamy sernik rozetkami z bitej śmietany po brzegach. W środek dajemy owoce.
Prosty sernik na zimno z owocami lata gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz