wtorek, 15 kwietnia 2025

Barszcz z rurą

Proponujemy barszcz czerwony gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie rurami. To bardzo zdrowa zupa, mocno kolagenowa i jednocześnie bardzo smaczna. Kości długo gotowane nadają jej wyjątkowego sznytu. Barszcz z rurą znany był już w przedwojennej kuchni polskiej i uważany za rarytas.

Składniki:

  • 1 nóżka z kurczaka-duża , tłusta
  • 2 kawałki kości wołowej ze szpikiem, ok. 1/2 kg, tzw. rury
  • 2-3 skórki z boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula z łupiną
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3-4 grzybki suszone
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 1 słoik 0.5 l buraczków wiórków! (u nas domowa zaprawa)
  • 3-4 łyżki zaprawy buraczanej
  • 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki maggi

Sposób wykonania:

Nóżkę z kurczaka, skórki z boczku i kości ze szpikiem przekładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy marchew, seler, cebulę, grzybki suszone i koper. Wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby wywar tylko pyrkał. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę soli, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy wywar 3 godziny na bardzo małym ogniu.



Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, kości, cebulę i koper.

Wrzucamy buraczki ze słoika i zaprawkę do barszczu. Trzymamy nadal barszcz na ogniu 15-20 minut, ale uważamy, żeby się nie zagotował ponieważ straci swój głęboki, buraczkowy smak. W tym czasie dodajemy do zupy czosnek pokrojony w plasterki i doprawiamy go cytryną (ostrożnie, bo buraczki ze słoika i zaprawka do barszczu jest już przyprawiona), cukrem, majerankiem i maggi.



Barszcz podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z uszkami lub z ziemniakami ugotowanymi osobno i okraszonymi boczkiem. Szpik z rury jest bardzo smaczny i zdrowy, warto go zjeść!



Barszcz z rurą gotowy!



Nasze rady:

Przepis na barszcz z rurą podaje Maria Disslowa w wydanym w 1930 roku poradniku zatytułowanym”Jak gotować”. To bardzo popularna książka kucharska z okresu międzywojennego, z której my często korzystamy, ponieważ Pani Disslowa w odróżnieniu od Ćwierczakiewiczowej czy Monatowej podaje w przepisach dokładną listę składników i jej dania łatwo przyrządzić.

Po wojnie uznano barszcz z rurą za jedno z dań charakterystycznych dla kuchni warszawskiej. Pomysł na tę zupę zaczerpnęłyśmy z książki kucharskiej zatytułowanej „Warszawa da się zjeść” autorstwa Pawła Płaczka.

Barszcz polski z rurą jest wyśmienity i na pewno zagości w naszym domu na stałe.

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2025

Bigosik z kapusty stożkowej

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młode kapusty już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.

Składniki:

  • 1 mała lub 1/2 dużej kapusty stożkowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 1 duża cebula
  • 4 cienkie kiełbasy chłopskie lub 2 grube
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka magii
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 dobra łyżka octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę wędzoną i boczek pokrojone w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.



 Pieczarki kroimy w zależności od tego jakie są duże, albo na pół albo w plasterki. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, maggi, ziele angielskie i liście laurowe . Przykrywamy patelnię pokrywą.



 Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10-15 minut. Na sam koniec przyprawiamy bigosik solą, pieprzem, cukrem i octem.



Szybki bigosik z kapusty stożkowej gotowy!

 

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, wymieszać mikserem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 7-8 połówek brzoskwiń z syropu

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 50 g masła

Sposób przyrządzenia:

Blaszka o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarowane olejem.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

Ciasto:

Do misy miksera wrzucamy mokre składniki – jajka, szczyptę soli i oba cukry. Miksujemy wszystko aż masa napuszy się i zbieleje (3-4 minuty). Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko miksujemy.

Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.



3/4 ciasta przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i wodę. Mieszamy i wykładamy na białe ciasto. Za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca kolistymi ruchami łączymy oba ciasta. 



Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.




Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.


Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami z syropu i kruszonką gotowe!

 

niedziela, 13 kwietnia 2025

Ciasto adwokat bez pieczenia

Jeśli mamy ajerkoniak w lodówce zróbmy wyśmienite ciasto na herbatnikach, z kremem budyniowym wzbogaconym o ten likier. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. My robimy często ajerkoniak, można powiedzieć, że jest to nasza wielkanocna tradycja. Potem wykorzystujemy go do różnych wypieków-tortów, babek, mazurków, ale „adwokat” zawsze cieszy się największym powodzeniem wśród gości!

Składniki:

Masa budyniowa

- 700 ml mleka
- 8 g cukru wanilinowego
- 180 g cukru
- 3 żółtka
- 30 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 200 ml adwokata

Dodatkowo

- herbatniki kakaowe, około 30-35 sztuk
- kakao i cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, aby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Masło i masa budyniowa oraz adwokat powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.

Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy adwokata. W opisie podajemy 200 ml, ale jeśli adwokat jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący.



Teraz blaszkę o wymiarach 22x22 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nich krem (krem dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej), ponownie warstwę ciastek i krem i ostatnią warstwę herbatników przykrywamy cieńszą warstwą kremu.

Wkładamy adwokata do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.

Przed podaniem na stół oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem i kakao.



Ciasto adwokat gotowe!

Nasza rada:

Do ciasta wykorzystałyśmy nasz domowy ajerkoniak z przepisu:

https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/ajerkoniak-domowy-czyli-likier-jajeczny.html



sobota, 12 kwietnia 2025

Zawijańce z szynki i sałatki

Szybka przekąska na świąteczny stół.

Składniki:

  • 10-12 plastrów szynki konserwowej
  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki ugotowane lub z rosołu
  • 1/2 selera ugotowanego lub z rosołu
  • mała puszka groszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 połówki brzoskwiń z syropu
  • garść pokrojonego drobno szczypiorku
  • 2 czubate łyżki szczypiorku do posypania zawijańców

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaku uprzednio obieramy ze skórki. Jabłko, najlepiej twarde i soczyste, kroimy ze skórką. Groszek osączamy z płynu.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, łączymy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.

Na każdy plaster szynki nakładamy dobrą łyżkę sałatki. Zwijamy rulon i układamy na półmisku. Przyozdabiamy zawijańce świątecznie brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki, rozetkami z majonezu i pokrojonym szczypiorkiem.

Zawijańce z szynki i sałatki gotowe!

Nasza rada:

Do zawijańców możemy użyć każdą inną sałatkę. Świetnie się sprawdzi na przykład sałatka śledziowa lub jajeczna czy porowa!.

 

Barszcz biały

Barszcz biały różni się od żuru zakwasem użytym do zaprawienia go. Zakwas do barszczu białego jest robiony na bazie mąki pszennej, podczas gdy do żuru bierzemy mąkę żytnią. W związku z tym barszcz jest nieco delikatniejszy w smaku od żuru i bardziej „majerankowy”. Jest oczywiście równie smaczny jak żur i ma tylu zwolenników ilu jest wielbicieli żuru. Gotuje się obie zupy podobnie szybko i prosto. Dzisiaj przedstawimy naszą wersję ulubioną barszczu białego świątecznego.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej, najlepiej surowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 l wody
  • 0,7 l zakwasu na barszcz biały
  • 4 liście laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml kremówki 30%
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Kiełbasę oraz ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy wywar 20 minut (ma tylko mrugać).



Następnie wyjmujemy kiełbasę na półmisek, a do wywaru wlewamy zakwas, co jakiś czas mieszamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu kilka minut.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy do niej białą pokrojoną w grube plastry. Chwilę całość podsmażamy i dodajemy do barszczu.



Przyprawiamy barszcz rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, maggi i majerankiem.

Do gotowego barszczu wlewamy śmietankę i jeśli jest potrzeba sok z cytryny, aby nadać zupie wyrazistości. Na talerze dajemy barszcz i jajko.



Świąteczny barszcz biały gotowy!  

 Nasza rada:

Do barszczu białego możemy użyć zakwas gotowy lub zrobić go samemu.

Zrobienie zakwasu z mąki pszennej do barszczu nie jest trudne. Wymaga tylko odrobinę czasu. Oto nasz przepis na zakwas do barszczu białego:

https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/domowy-zakwas-na-barszcz-biay.html

piątek, 11 kwietnia 2025

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane z borówkami i kruszonką gotowe w godzinę.

Składniki:

ciasto:
  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 120 ml mleka
  • 280 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
dodatkowo:
  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę prostokątną o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.


Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Ubijamy ciasto.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy. Układamy na nim borówki.



Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i jeśli chcemy  posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką gotowe!







czwartek, 10 kwietnia 2025

Sałatka świąteczna wiosenna

Prosta sałatka z makaronu orzo, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Ma delikatny smak i wiosenny wygląd. Jest lżejsza, niż te zimowe z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
  • 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 nieduży por (biała część)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę dobrze osączamy z płynu. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do niej makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Prosta sałatka świąteczna wiosenna gotowa!

 

środa, 9 kwietnia 2025

Babeczki wielkanocne w trzech smakach

Mini-babeczki kakaowe, cytrynowe i kokosowe idealne do koszyczka. Pieczemy je za jednym razem i mamy idealne babeczki do święconki w trzech różnych smakach.

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny +skórka otarta z jednej cytryny
  • Sposób przyrządzenia:

Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito. Obie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas ubijając, powoli wsypujemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie nadal ubijając, powoli wlewamy olej i ekstrakt zapachowy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki. Masę rozlewamy do trzech miseczek. 



Do pierwszej dodajemy kakao i łyżkę ciepłej wody, dobrze mieszamy. Do następnej miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, łączymy z ciastem i wreszcie do trzeciej miseczki wrzucamy sok i skórkę z cytryny. Gotowymi ciastami napełniamy foremki silikonowe do mini babeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).




Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Z tej porcji ciasta wychodzi 12-14 mini babeczek.

Proste mini-babeczki w trzech smakach gotowe! 

 

Ciasto wiśniowe

Ciasto czekoladowe przełożone warstwą galaretki wiśniowej  z drylowanymi wiśniami i delikatnym, puszystym kremem z bitej śmietanki i serka mascarpone to nasza propozycja na uroczyste spotkanie. Ciasto proste do zrobienia a smaczne i efektowne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jaja M
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml oleju bezzapachowego
  • 230 g mąki
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml wrzącej wody

Galaretka:

  • słoik 1/2 l wiśni drylowanych w kompocie
  • 2 galaretki wiśniowe

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma 28x18 cm wyścielona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy do nich szczyptę soli i cały cukier. Ubijamy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko, olej i wrzątek, miksujemy. Na tym etapie cukier się rozpuści, uzyskamy gładką, rzadką masę.

Teraz łączymy mąkę z kakao, mieszamy i przesiewamy przez sitko wprost do masy jajecznej. Dosypujemy sodę, również przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników bez długiego ubijania (biszkopt ma być po upieczeniu zwarty i wilgotny). Ciasto nie jest gęste- takie ma być.

Wkładamy przelane do formy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka).



Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy zaraz po lekkim przestygnięciu. Przekładamy do góry spodem na kratkę kuchenną, aż całkiem przestygnie. Możemy go od razu pokroić na dwa blaty.

Galaretka:

Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy.

Do garnka wlewamy kompot i tyle wody, aby było 800 ml płynu łącznie. Podgrzewamy płyn, aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krem.

Kremówka i mascarpone muszą być mocno schłodzone. Dajemy je razem z pozostałymi składnikami kremu do misy miksera i ubijamy na sztywno.

Składamy ciasto.

Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie dolny blat biszkoptu. Na nim wykładamy wiśnie i zalewamy mocno tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto na pól godziny do lodówki.



Na tak przygotowany spód wykładamy 2/3 kremu i drugi blat ciasta. Pokrywamy wierzch ciasta resztą kremu.




Ciasto wiśniowe posypujemy po wierzchu kakao tuż przed podaniem na stół.



Ciasto wiśniowe gotowe!

 

wtorek, 8 kwietnia 2025

Sałatka jarzynowa prosta

Szybka sałatka z warzyw z rosołu i ziemniaków w mundurkach, czyli taka skrócona wersja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Bardzo smaczna!

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 selera z rosołu
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaku uprzednio obieramy ze skórki. Jabłko, najlepiej twarde i soczyste, kroimy ze skórką. Kukurydzę osączamy z płynu.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, łączymy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.



Sałatka jarzynowa prosta z warzywami z rosołu gotowa!

 

Kapusta duszona z boczkiem

Wiosenna kapusta duszona na szybko z boczkiem i cebulą to doskonały dodatek do obiadu . Sezon na młodą kapustę już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością. My dzisiaj wykorzystamy do naszego dania kapustę stożkową, która jest bardzo delikatna i krucha.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej stożkowej
  • 20 dkg boczku wędzonego, parzonego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przyrządzenia:

Na głębokiej patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe . Podlewamy kapustę 3-4 łyżkami wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. 



Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak 10-15 minut. Na sam koniec przyprawiamy kapustę solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodajemy masło. Posypujemy posiekaną natką.



Kapusta duszona z boczkiem gotowa!