czwartek, 12 grudnia 2024

Świąteczne roladki schabowe nadziewane grzybami

Tradycyjny świąteczny obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z pieczarek, sera żółtego i ogórka kiszonego. Pasuje do nich kasza gryczana, także ziemniaki czy kluski z nich zrobione. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem czerwonego wina i ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 60 dkg schabu bez kości
  • 1szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 ogórki kiszone małe lub jeden duży
  • 2 cebule
  • 25 dkg g pieczarek
  • 4-5 plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki maggi
  • olej do smażenia
  • czubata łyżka mąki
  • czubata łyżka miękkiego masła

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.

Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.



Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia.



Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony w paski ser, podsmażone pieczarki kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy roladkę. Spinamy ją wykałaczką lub szpilką do szaszłyków i obtaczamy w mące.

Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia.




 Przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem i winem, dodajemy, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z miękkim masłem. Przecieramy go przez gęste sito. Dodajemy maggi. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świąteczne roladki schabowe nadziewane pieczarkami, serem i ogórkiem gotowe!

Nasze rady:

Jeśli nie lubimy potraw z dodatkiem wina, możemy zamiast niego dodać trochę wody i łyżkę wyrazistej, ostrej musztardy.

Zamiast pieczarek możemy dodać grzyby suszone, np. podgrzybki. Należy garść grzybów najpierw moczyć w letniej wodzie przez kilka godzin. Następnie opłukać, posiekać i przesmażyć z cebulą jak pieczarki.

 

Pralinki kokosowe domowym sposobem

Domowe pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i niedrogie. Pokażemy prosty przepis, z którym nawet dzieci sobie poradzą. Na świątecznym stole będą prawdziwą ozdobą i wielkim rarytasem!

Składniki:

  • 200 g skondensowanego słodzonego mleka
  • 100 g wiórków kokosowych (lekko zblendowanych)
  • 40 g masła
  • 5-6 kropli olejku migdałowego
  • 12-14 sztuk migdałów obranych ze skórki+ wiórki kokosowe do obtaczania pralinek

Sposób wykonania:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i wrzucamy masło. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia. Masa mocno się rozrzedzi. W tym momencie wrzucamy do masy wiórki kokosowe, uprzednio lekko rozdrobnione blenderem. Cały czas mieszamy. Masę podgrzewamy około minuty, aż zgęstnieje. Odstawiamy masę do przestudzenia. Najlepiej przykrytą folią w kontakt.

Zimną masę dzielimy na 18-20 równych kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy. Wkładamy do niej migdał i formujemy okrągłą pralinkę. Obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.



Pralinki rafaello domowej roboty gotowe!

Nasza rada:

Wiórki kokosowe, które kupujemy w sklepach są mało aromatyczne, dlatego warto je przed dodaniem do ciast trochę rozdrobnić. W tym celu wrzucamy wiórki do wysokiego, wąskiego naczynia i rozdrabniamy blenderem do momentu, aż poczujemy intensywny zapach kokosa. Cała czynność trwa około minuty. Mocniej nie rozdrabniamy wiórków, aby nie zrobić papki. Ciasta z tak przygotowanymi wiórkami kokosowymi będą dużo bardziej aromatyczne i smaczne.  

 

Rolady z szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na przyjęcia. Szykownie wygląda i smakuje doskonale!

Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 średniego selera ugotowanego
  • 10 cm pora -białej części
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3-4 ogórki kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • dwie brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • dwie gałązki pietruszki zielonej
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną niepełną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia.




Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.



Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.



Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety. 



Rolady z szynki gotowe!

 

Sałatka ziemniaczana palce lizać

Sałaka prosta i błyskawiczna lecz bardzo szykowna, która jak najbardziej może być podana na świąteczny stół obok tradycyjnej jarzynowej lub zamiast niej. Bogata w pyszne warzywa, polana wyrazistym, czosnkowym sosem na pewno zasmakuje gościom.

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • por- biała część 10 cm
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • puszka fasoli czerwonej
  • pół pęczka drobnego szczypiorku

sos do sałatki:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.

Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski . Por kroimy w półplasterki, paprykę i ogórki w kostkę. Groszek i fasolę odsączamy z płynu, fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Przygotowane warzywa dorzucamy do miski, w której mamy pokrojone ziemniaki. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka ziemniaczana gotowa!

 

środa, 11 grudnia 2024

Pasztet z suszonymi śliwkami

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych śliwek smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu (udka z kurczaka, łopatka i karkówka)
  • 1 marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki suszonej śliwki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki rosołu

foremka 25x14 cm

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Śliwki zalewamy wrzątkiem.

Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone śliwki. Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół.

Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą.



Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.

Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika.

Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce.

 

Ryba w pomidorach na wigilię

Ryba w pomidorach na wigilię

Ryba w pomidorach to danie postne jak przystało na wigilię. Dorsz, morszczuk lub mintaj tak przyrządzony jest soczysty, sos pomidorowy słodko – kwaśny, do tego dużo cebuli pięknie zamarynowanej w sosie. Ryba godna polecenia.

Składniki:

  • 60 dkg filetów z morszczuka, mintaja lub dorsza
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule (najlepiej białe – mniej ostre)
  • mąka do oprószenia ryby
  • olej do smażenia ryby i cebuli
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki octu
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na części. Lekko solimy i oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy. Smażymy kawałki ryby w dużej ilości tłuszczu na rumiano. Gotową rybę odkładamy na bok.

Przygotowujemy sos pomidorowy.



Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy koncentrat pomidorowy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka lub półkrążki. Szklimy cebulę na oleju, w trakcie smażenia dodajemy odrobinę soli. Oleju nie żałujemy. Zeszkloną cebulę zasypujemy mąką, dobrze mieszamy całość i wrzucamy do sosu pomidorowego. Dodajemy ocet, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy rybę ułożoną na półmisku lub w salaterce. Ostudzone danie wkładamy do lodówki.



Ryba w sosie pomidorowym gotowa!

Nasza rada:

Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 1 – 2 dni przed wigilią. Trochę poleży w sosie, przejdzie smakami, będzie smaczniejsza.

 

Surówka z czerwonej kapusty świąteczna

Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem lub posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Naszą kapustę dzisiaj zmorzymy.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, trochę jeszcze po poszatkowaniu przesiekajmy ją. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.

Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę zieloną siekamy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.



Surówka świąteczna z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!

 

Ryba po grecku

Smażona ryba zamarynowana w zalewie octowej, zanurzona w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Przepis na rybę po grecku pochodzi z lat 70-tych, dostałyśmy go od mamy. Ma już 50 lat, a może i więcej i w naszym domu wygrywa z innymi przepisami, jest po prostu najlepszy.

Składniki na zalewę:

  • 1, 5 l wody
  • 1/4 l octu spirytusowego
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe, 6 kulek ziela ang.
  • 1/4 szkl. oleju
  • cukier i sól do smaku
  • 6 – 8 filetów z ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)-80dkg

Składniki na warzywa do ryby:

  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka mielona do smaku

Sposób wykonania:

Trzy lub cztery dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy ją, jeśli jest mrożona, dobrze ją osączamy z wody. Kroimy rybę na duże kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Równocześnie robimy zalewę octową. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i sól ( zalewa ma być słodko – kwaśna i lekko słona, musimy spróbować i same zadecydować, czy ma być bardziej delikatna, czy wyrazista). Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na ogień. Na patelni smażymy na szklisto na oleju cebulę pokrojoną w piórka. Usmażoną cebulę wrzucamy do zalewy. Całość gotujemy 5 – 10 minut na małym ogniu. Usmażoną rybę przekładamy do miski i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki, niech ryba poleży w zalewie najmniej jeden dzień.



Dzień przed wigilią działamy z warzywami. Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchew, seler i pietruszkę. Nie mieszamy ich. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili pietruszkę, na koniec seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą (odrobiną). Kiedy warzywa zmiękną, ale tak na chrupko, dodajemy koncentrat i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania. Na koniec wykładamy rybę w warzywach warstwami do naczynia. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec polewamy rybę odrobiną zalewy i przykrytą wkładamy do lodówki.



Ryba po grecku gotowa!

Rybę po grecku można przechowywać w zamrażarce, zwłaszcza, że po wigilii zawsze coś zostaje. W karnawale chętnie ją zjemy.

Wigilia zgodnie z wielowiekowa tradycją jest kolacją postną, dlatego podaje się w ten uroczysty wieczór ryby. W ludowych wierzeniach ryba jest symbolem płodności i nowego życia. Jej obecność na wigilijnym stole ma nam zapewnić harmonię i spokój w nadchodzącym roku.

 

Makowiec

Świąteczny makowiec na kruchym cieście z kratką na wierzchu. Proste, świąteczne ciasto.

Składniki

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Masa makowa:
  • puszka maku 850 g
  • 2 żółtka
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko 
  • 3 łyżki mleka do posmarowania kratki na makowcu
Sposób wykonania:

Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Dzielimy gotowe ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki blaszki o wymiarach 25x30 cm. Wylewamy na ciasto masę makową. Na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanej 1/3 ciasta. Smarujemy ją żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. 

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.



Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.


  Pyszny, świąteczny makowiec gotowy!

wtorek, 10 grudnia 2024

Jabłecznik migdałowy z kruszonką i pyszną masą jabłkową, pachnącą cynamonem.

Takie ciasto piekła na Boże Narodzenie nasza babcia Ksenia. Świąteczny jabłecznik, smak naszego dzieciństwa, aromatyczny, wilgotny i ten cudowny, migdałowy akcent!

Składniki:

Ciasto na dużą blachę( 25x35 cm):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 250g zimnego masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany( 18 %),
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Kruszonka:

  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Masa jabłkowa:

  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • łyżeczka cynamonu

Bita śmietana:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy masę jabłkową ponieważ musi wystygnąć do temperatury pokojowej. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i prużymy. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, aż jabłka zmiękną i odparuje sok ( ok. 10-15 min ). Gotową masę odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę cytrynową oraz cynamon, dobrze mieszamy i studzimy.



Teraz przystępujemy do zagniecenia ciasta kruchego. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wrzucamy masło drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach i łączymy jak kruszonkę. Następnie dodajemy resztę składników, zarabiamy szybko ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 1/2 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki ugniatamy palcami do konsystencji żwirku i odstawiamy do lodówki.

Czas dokończyć masę jabłkową. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy piękną, błyszczącą masę. Na koniec wsypujemy budyń i krótko mieszamy mikserem. Tak przygotowaną pianę stopniowo dodajemy partiami do masy jabłkowej (mieszamy delikatnie łyżką).

Ciasto z lodówki wykładamy na spód blaszki. Wylepiamy blaszkę ciastem i nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta ( tę z zamrażarki) ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową. Całość posypujemy kruszonką.



Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 min.



Upieczony jabłecznik możemy posypać cukrem pudrem lub w wersji świątecznej przyozdobić rozetkami z bitej śmietany.



Mocno schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubijamy mikserem na sztywno 3-4 minuty. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i robimy rozetki na cieście. Na koniec posypujemy rozetki szczyptą cynamonu.



Świąteczny jabłecznik babci Kseni gotowy!

    Nasze rady:

Masa jabłkowa jest pyszna. Ważne , aby użyć do jej zrobienia dobrych jabłek – winnych, kruchych i niezbyt soczystych.
Olejek migdałowy podbija wspaniale smak ciasta, warto spróbować, goście zawsze zachwycają się tym jabłecznikiem i proszą o dokładkę. Aromat migdałowy doskonale komponuje się z jabłkami.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, do połączenia składników, absolutnie nie tak jak ciasto drożdżowe. Szybko wyrobione i schłodzone będzie odpowiednio kruche i miękkie.

 

Ciasto Rzeszowiak -świąteczny rarytas

Ciasto rzeszowiak składa się z pięciu warstw- kruchego spodu, makowca, sernika, jabłecznika i znowu kruchego ciasta polanego czekoladą. Ciasto jest kwintesencją najsmaczniejszych tradycyjnych polskich wypieków zebraną w jednym placku. Na widok Rzeszowiaka goście oniemieją z wrażenia, a po spróbowaniu na pewno poproszą o dokładkę i przepis. W Rzeszowiaku zawarte są wszystkie smaki typowe dla świąt Bożego Narodzenia- makowca, sernika, jabłecznika i czekolady.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 225 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 65 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 375 g mąki

Masa makowa:

  • 200 g suchego mielonego maku
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • czubata łyżka kaszy manny

Masa twarogowa:

  • 450 g sera
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany 18%
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku lub skrobi kukurydzianej

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek słodko-kwaśnych (waga jabłek bez skórki)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 opakowania zielonej galaretki (o smaku jabłkowym lub kiwi)

Polewa czekoladowa:

  • 1 czekolada gorzka 60% 100 g
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka wódki lub spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto na spód i górę:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, do mąki dodajemy masło (najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach) i rozcieramy całość w rękach, aby powstał „żwirek”. Do śmietany (temperatura pokojowa) wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Wlewamy ją do miski z mąką i masłem, dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części 1/2 i 2/3. Formujemy kule. Wkładamy je do woreczków i na godzinę do lodówki.



Formę o wymiarach 18x28 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, wylepiamy ją mniejszą częścią ciasta. Nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i na papierze, na którym się piekło odkładamy na bok ( to jest nasza góra ciasta).



Większą część ciasta wykładamy do tej samej formy, wystudzonej (bez papieru do pieczenia). Wałkujemy ciasto i wylepiamy je na dnie i po bokach. Zlepiamy dobrze brzegi, aby je uszczelnić, zapobiec wyciekaniu nadzienia. Odkładamy blaszkę z ciastem do lodówki.

Masa makowa:

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą, białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy suchy, mielony mak, skórkę pomarańczową. Wsypujemy skrobię i kaszę mannę. Mieszamy całość łopatką. Wykładamy masę na ciasto.



Masa serowa:

Wszystkie składniki masy wrzucamy do wysokiego naczynia i rozbijamy blenderem na gładko. Przekładamy masę na warstwę makową.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i studzimy je całkowicie.




Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jabłka 3-4 minuty. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy masę jabłkową, aby galaretki rozpuściły się. Lekko przestudzoną wylewamy na całkowicie wystudzone ciasto. Przykrywamy wcześniej upieczonym blatem, lekko przyciskamy dłońmi blat do masy jabłkowej. Wstawiamy ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby się ustabilizowało.




Na koniec roztapiamy składniki polewy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto na górze. Przyozdabiamy Rzeszowiaka świątecznie.



Pyszne, świąteczne ciasto Rzeszowiak gotowe!

 

Gniazdka śledziowe

Jajka przepiórcze w śledziowych gniazdkach na pierzynce z majonezu i warzyw. Doskonała przekąska na imprezę. Ładnie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje!

Składniki:

  • śledź w oleju a la matjas 250 g
  • 1/2 cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 jabłko
  • 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • mała puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 7-8 jajek przepiórczych
  • łyżka drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • wykałaczki do spięcia gniazdek

Sposób wykonania:

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty od zagotowania) i obieramy.

Śledzie osączamy z oleju ( olej zachowujemy), przekrawamy na pół wzdłuż płata i zwijamy w gniazdko. Spinamy wykałaczką. Do środka wkładamy połówkę jajka przepiórczego. Odkładamy na bok gotowe gniazdka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sitku wrzątkiem i wrzucamy do oleju ze śledzi. Ogórki, paprykę i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, dodajemy wszystko do cebuli. Do miski z warzywami dajemy majonez. Mieszamy całość dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przekładamy na salaterkę i na nim układamy gniazdka śledziowe. Posypujemy jajka pieprzem.



Prosta i smaczna sałatka śledziowa gotowa!

 

poniedziałek, 9 grudnia 2024

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Tak robiły surówkę z modrej kapusty nasze mamy i babcie. My przejęłyśmy ten zwyczaj i robimy często pełną witamin, pyszną, prostą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (250 g po poszatkowaniu)
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe dymki ze szczypiorkiem
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę wyblaknie. Po dodaniu do niej soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dymkę w plasterki.

Pokrojone warzywa łączymy z kapustą i przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Na koniec posypujemy surówkę posiekaną natką i suszoną żurawiną.



Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty gotowa!