Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 duże, słodkie jabłko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób wykonania:
Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem lub posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Naszą kapustę dzisiaj zmorzymy.
Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, trochę jeszcze po poszatkowaniu przesiekajmy ją. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę zieloną siekamy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.
Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.
Surówka świąteczna z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz