MAKATKA

środa, 11 grudnia 2024

Surówka z czerwonej kapusty świąteczna

Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem lub posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Naszą kapustę dzisiaj zmorzymy.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, trochę jeszcze po poszatkowaniu przesiekajmy ją. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.

Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę zieloną siekamy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.



Surówka świąteczna z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz