Ryba w pomidorach na wigilię
Ryba w pomidorach to danie postne jak przystało na wigilię. Dorsz, morszczuk lub mintaj tak przyrządzony jest soczysty, sos pomidorowy słodko – kwaśny, do tego dużo cebuli pięknie zamarynowanej w sosie. Ryba godna polecenia.
Składniki:
- 60 dkg filetów z morszczuka, mintaja lub dorsza
- 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule (najlepiej białe – mniej ostre)
- mąka do oprószenia ryby
- olej do smażenia ryby i cebuli
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 2 łyżki octu
- 1 czubata łyżka mąki
- 1/2 litra wody
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na części. Lekko solimy i oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy. Smażymy kawałki ryby w dużej ilości tłuszczu na rumiano. Gotową rybę odkładamy na bok.
Przygotowujemy sos pomidorowy.
Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy koncentrat pomidorowy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka lub półkrążki. Szklimy cebulę na oleju, w trakcie smażenia dodajemy odrobinę soli. Oleju nie żałujemy. Zeszkloną cebulę zasypujemy mąką, dobrze mieszamy całość i wrzucamy do sosu pomidorowego. Dodajemy ocet, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy rybę ułożoną na półmisku lub w salaterce. Ostudzone danie wkładamy do lodówki.
Ryba w sosie pomidorowym gotowa!
Nasza rada:
Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 1 – 2 dni przed wigilią. Trochę poleży w sosie, przejdzie smakami, będzie smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz