Smażona ryba zamarynowana w zalewie octowej, zanurzona w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Przepis na rybę po grecku pochodzi z lat 70-tych, dostałyśmy go od mamy. Ma już 50 lat, a może i więcej i w naszym domu wygrywa z innymi przepisami, jest po prostu najlepszy.
Składniki na zalewę:
- 1, 5 l wody
- 1/4 l octu spirytusowego
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe, 6 kulek ziela ang.
- 1/4 szkl. oleju
- cukier i sól do smaku
- 6 – 8 filetów z ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)-80dkg
Składniki na warzywa do ryby:
- 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 3 duże cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, papryka słodka mielona do smaku
Sposób wykonania:
Trzy lub cztery dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy ją, jeśli jest mrożona, dobrze ją osączamy z wody. Kroimy rybę na duże kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Równocześnie robimy zalewę octową. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i sól ( zalewa ma być słodko – kwaśna i lekko słona, musimy spróbować i same zadecydować, czy ma być bardziej delikatna, czy wyrazista). Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na ogień. Na patelni smażymy na szklisto na oleju cebulę pokrojoną w piórka. Usmażoną cebulę wrzucamy do zalewy. Całość gotujemy 5 – 10 minut na małym ogniu. Usmażoną rybę przekładamy do miski i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki, niech ryba poleży w zalewie najmniej jeden dzień.
Dzień przed wigilią działamy z warzywami. Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchew, seler i pietruszkę. Nie mieszamy ich. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili pietruszkę, na koniec seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą (odrobiną). Kiedy warzywa zmiękną, ale tak na chrupko, dodajemy koncentrat i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania. Na koniec wykładamy rybę w warzywach warstwami do naczynia. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec polewamy rybę odrobiną zalewy i przykrytą wkładamy do lodówki.
Ryba po grecku gotowa!
Rybę po grecku można przechowywać w zamrażarce, zwłaszcza, że po wigilii zawsze coś zostaje. W karnawale chętnie ją zjemy.
Wigilia zgodnie z wielowiekowa tradycją jest kolacją postną, dlatego podaje się w ten uroczysty wieczór ryby. W ludowych wierzeniach ryba jest symbolem płodności i nowego życia. Jej obecność na wigilijnym stole ma nam zapewnić harmonię i spokój w nadchodzącym roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz