Świąteczny makowiec na kruchym cieście z kratką na wierzchu. Proste, świąteczne ciasto.
Składniki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
Masa makowa:
- puszka maku 850 g
- 2 żółtka
- 5 białek
- 3 łyżki cukru
- kilka kropli olejku migdałowego
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka do posmarowania kratki na makowcu
Sposób wykonania:
Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Dzielimy gotowe ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki blaszki o wymiarach 25x30 cm. Wylewamy na ciasto masę makową. Na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanej 1/3 ciasta. Smarujemy ją żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.
Pyszny, świąteczny makowiec gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz