MAKATKA

środa, 11 grudnia 2024

Makowiec

Świąteczny makowiec na kruchym cieście z kratką na wierzchu. Proste, świąteczne ciasto.

Składniki

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Masa makowa:
  • puszka maku 850 g
  • 2 żółtka
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko 
  • 3 łyżki mleka do posmarowania kratki na makowcu
Sposób wykonania:

Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Dzielimy gotowe ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki blaszki o wymiarach 25x30 cm. Wylewamy na ciasto masę makową. Na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanej 1/3 ciasta. Smarujemy ją żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. 

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.



Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.


  Pyszny, świąteczny makowiec gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz