MAKATKA

czwartek, 12 grudnia 2024

Świąteczne roladki schabowe nadziewane grzybami

Tradycyjny świąteczny obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z pieczarek, sera żółtego i ogórka kiszonego. Pasuje do nich kasza gryczana, także ziemniaki czy kluski z nich zrobione. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem czerwonego wina i ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 60 dkg schabu bez kości
  • 1szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 ogórki kiszone małe lub jeden duży
  • 2 cebule
  • 25 dkg g pieczarek
  • 4-5 plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki maggi
  • olej do smażenia
  • czubata łyżka mąki
  • czubata łyżka miękkiego masła

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.

Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.



Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia.



Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony w paski ser, podsmażone pieczarki kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy roladkę. Spinamy ją wykałaczką lub szpilką do szaszłyków i obtaczamy w mące.

Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia.




 Przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem i winem, dodajemy, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z miękkim masłem. Przecieramy go przez gęste sito. Dodajemy maggi. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świąteczne roladki schabowe nadziewane pieczarkami, serem i ogórkiem gotowe!

Nasze rady:

Jeśli nie lubimy potraw z dodatkiem wina, możemy zamiast niego dodać trochę wody i łyżkę wyrazistej, ostrej musztardy.

Zamiast pieczarek możemy dodać grzyby suszone, np. podgrzybki. Należy garść grzybów najpierw moczyć w letniej wodzie przez kilka godzin. Następnie opłukać, posiekać i przesmażyć z cebulą jak pieczarki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz