Składniki:
- 60 dkg schabu bez kości
- 1szklanka bulionu
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 ogórki kiszone małe lub jeden duży
- 2 cebule
- 25 dkg g pieczarek
- 4-5 plastrów sera żółtego
- 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- słodka papryka, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki maggi
- olej do smażenia
- czubata łyżka mąki
- czubata łyżka miękkiego masła
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.
Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia.
Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony w paski ser, podsmażone pieczarki kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy roladkę. Spinamy ją wykałaczką lub szpilką do szaszłyków i obtaczamy w mące.
Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia.
Przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem i winem, dodajemy, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z miękkim masłem. Przecieramy go przez gęste sito. Dodajemy maggi. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świąteczne roladki schabowe nadziewane pieczarkami, serem i ogórkiem gotowe!
Nasze rady:
Jeśli nie lubimy potraw z dodatkiem wina, możemy zamiast niego dodać trochę wody i łyżkę wyrazistej, ostrej musztardy.
Zamiast pieczarek możemy dodać grzyby suszone, np. podgrzybki. Należy garść grzybów najpierw moczyć w letniej wodzie przez kilka godzin. Następnie opłukać, posiekać i przesmażyć z cebulą jak pieczarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz