MAKATKA

czwartek, 12 grudnia 2024

Rolady z szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na przyjęcia. Szykownie wygląda i smakuje doskonale!

Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 średniego selera ugotowanego
  • 10 cm pora -białej części
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3-4 ogórki kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • dwie brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • dwie gałązki pietruszki zielonej
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną niepełną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia.




Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.



Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.



Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety. 



Rolady z szynki gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz