Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na przyjęcia. Szykownie wygląda i smakuje doskonale!
Składniki:
- 2 ugotowane marchewki
- 1/2 średniego selera ugotowanego
- 10 cm pora -białej części
- 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3-4 ogórki kiszone
- puszka groszku konserwowego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duże jabłko
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki majonezu
- 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
- 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
- dwie brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
- dwie gałązki pietruszki zielonej
- trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną niepełną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia.
Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.
Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.
Rolady z szynki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz