Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych śliwek smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Składniki:
- 60 dkg mięsa z rosołu (udka z kurczaka, łopatka i karkówka)
- 1 marchew i pietruszka z rosołu
- 1 cebula
- 1/2 szklanki suszonej śliwki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1/2 szklanki rosołu
foremka 25x14 cm
Sposób wykonania:
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Śliwki zalewamy wrzątkiem.
Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone śliwki. Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół.
Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika.
Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce.
Dodatek śliwki do pasztetu to jest rewelacja!
OdpowiedzUsuń