MAKATKA

wtorek, 10 grudnia 2024

Gniazdka śledziowe

Jajka przepiórcze w śledziowych gniazdkach na pierzynce z majonezu i warzyw. Doskonała przekąska na imprezę. Ładnie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje!

Składniki:

  • śledź w oleju a la matjas 250 g
  • 1/2 cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 jabłko
  • 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • mała puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 7-8 jajek przepiórczych
  • łyżka drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • wykałaczki do spięcia gniazdek

Sposób wykonania:

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty od zagotowania) i obieramy.

Śledzie osączamy z oleju ( olej zachowujemy), przekrawamy na pół wzdłuż płata i zwijamy w gniazdko. Spinamy wykałaczką. Do środka wkładamy połówkę jajka przepiórczego. Odkładamy na bok gotowe gniazdka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sitku wrzątkiem i wrzucamy do oleju ze śledzi. Ogórki, paprykę i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, dodajemy wszystko do cebuli. Do miski z warzywami dajemy majonez. Mieszamy całość dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przekładamy na salaterkę i na nim układamy gniazdka śledziowe. Posypujemy jajka pieprzem.



Prosta i smaczna sałatka śledziowa gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz