Jajka przepiórcze w śledziowych gniazdkach na pierzynce z majonezu i warzyw. Doskonała przekąska na imprezę. Ładnie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje!
Składniki:
- śledź w oleju a la matjas 250 g
- 1/2 cebuli
- 1 ogórek konserwowy
- 1 jabłko
- 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- mała puszka groszku
- 3 łyżki majonezu
- 7-8 jajek przepiórczych
- łyżka drobnego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
wykałaczki do spięcia gniazdek
Sposób wykonania:
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty od zagotowania) i obieramy.
Śledzie osączamy z oleju ( olej zachowujemy), przekrawamy na pół wzdłuż płata i zwijamy w gniazdko. Spinamy wykałaczką. Do środka wkładamy połówkę jajka przepiórczego. Odkładamy na bok gotowe gniazdka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sitku wrzątkiem i wrzucamy do oleju ze śledzi. Ogórki, paprykę i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, dodajemy wszystko do cebuli. Do miski z warzywami dajemy majonez. Mieszamy całość dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przekładamy na salaterkę i na nim układamy gniazdka śledziowe. Posypujemy jajka pieprzem.
Prosta i smaczna sałatka śledziowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz