MAKATKA

wtorek, 10 grudnia 2024

Jabłecznik migdałowy z kruszonką i pyszną masą jabłkową, pachnącą cynamonem.

Takie ciasto piekła na Boże Narodzenie nasza babcia Ksenia. Świąteczny jabłecznik, smak naszego dzieciństwa, aromatyczny, wilgotny i ten cudowny, migdałowy akcent!

Składniki:

Ciasto na dużą blachę( 25x35 cm):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 250g zimnego masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany( 18 %),
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Kruszonka:

  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Masa jabłkowa:

  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • łyżeczka cynamonu

Bita śmietana:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy masę jabłkową ponieważ musi wystygnąć do temperatury pokojowej. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i prużymy. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, aż jabłka zmiękną i odparuje sok ( ok. 10-15 min ). Gotową masę odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę cytrynową oraz cynamon, dobrze mieszamy i studzimy.



Teraz przystępujemy do zagniecenia ciasta kruchego. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wrzucamy masło drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach i łączymy jak kruszonkę. Następnie dodajemy resztę składników, zarabiamy szybko ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 1/2 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki ugniatamy palcami do konsystencji żwirku i odstawiamy do lodówki.

Czas dokończyć masę jabłkową. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy piękną, błyszczącą masę. Na koniec wsypujemy budyń i krótko mieszamy mikserem. Tak przygotowaną pianę stopniowo dodajemy partiami do masy jabłkowej (mieszamy delikatnie łyżką).

Ciasto z lodówki wykładamy na spód blaszki. Wylepiamy blaszkę ciastem i nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta ( tę z zamrażarki) ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową. Całość posypujemy kruszonką.



Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 min.



Upieczony jabłecznik możemy posypać cukrem pudrem lub w wersji świątecznej przyozdobić rozetkami z bitej śmietany.



Mocno schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubijamy mikserem na sztywno 3-4 minuty. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i robimy rozetki na cieście. Na koniec posypujemy rozetki szczyptą cynamonu.



Świąteczny jabłecznik babci Kseni gotowy!

    Nasze rady:

Masa jabłkowa jest pyszna. Ważne , aby użyć do jej zrobienia dobrych jabłek – winnych, kruchych i niezbyt soczystych.
Olejek migdałowy podbija wspaniale smak ciasta, warto spróbować, goście zawsze zachwycają się tym jabłecznikiem i proszą o dokładkę. Aromat migdałowy doskonale komponuje się z jabłkami.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, do połączenia składników, absolutnie nie tak jak ciasto drożdżowe. Szybko wyrobione i schłodzone będzie odpowiednio kruche i miękkie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz