Takie ciasto piekła na Boże Narodzenie nasza babcia Ksenia. Świąteczny jabłecznik, smak naszego dzieciństwa, aromatyczny, wilgotny i ten cudowny, migdałowy akcent!
Składniki:
Ciasto na dużą blachę( 25x35 cm):
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 250g zimnego masła
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany( 18 %),
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
Kruszonka:
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- kilka kropli aromatu migdałowego
Masa jabłkowa:
- 2 i 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/3 szklanki cukru
- 4 białka jajek
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- łyżeczka cynamonu
Bita śmietana:
- 200 ml kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy masę jabłkową ponieważ musi wystygnąć do temperatury pokojowej. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i prużymy. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, aż jabłka zmiękną i odparuje sok ( ok. 10-15 min ). Gotową masę odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę cytrynową oraz cynamon, dobrze mieszamy i studzimy.
Teraz przystępujemy do zagniecenia ciasta kruchego. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wrzucamy masło drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach i łączymy jak kruszonkę. Następnie dodajemy resztę składników, zarabiamy szybko ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 1/2 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki ugniatamy palcami do konsystencji żwirku i odstawiamy do lodówki.
Czas dokończyć masę jabłkową. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy piękną, błyszczącą masę. Na koniec wsypujemy budyń i krótko mieszamy mikserem. Tak przygotowaną pianę stopniowo dodajemy partiami do masy jabłkowej (mieszamy delikatnie łyżką).
Ciasto z lodówki wykładamy na spód blaszki. Wylepiamy blaszkę ciastem i nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta ( tę z zamrażarki) ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową. Całość posypujemy kruszonką.
Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 min.
Upieczony jabłecznik możemy posypać cukrem pudrem lub w wersji świątecznej przyozdobić rozetkami z bitej śmietany.
Mocno schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubijamy mikserem na sztywno 3-4 minuty. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i robimy rozetki na cieście. Na koniec posypujemy rozetki szczyptą cynamonu.
Świąteczny jabłecznik babci Kseni gotowy!
Nasze rady:
Olejek migdałowy podbija wspaniale smak ciasta, warto spróbować, goście zawsze zachwycają się tym jabłecznikiem i proszą o dokładkę. Aromat migdałowy doskonale komponuje się z jabłkami.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, do połączenia składników, absolutnie nie tak jak ciasto drożdżowe. Szybko wyrobione i schłodzone będzie odpowiednio kruche i miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz