wtorek, 10 grudnia 2024

Ciasto Rzeszowiak -świąteczny rarytas

Ciasto rzeszowiak składa się z pięciu warstw- kruchego spodu, makowca, sernika, jabłecznika i znowu kruchego ciasta polanego czekoladą. Ciasto jest kwintesencją najsmaczniejszych tradycyjnych polskich wypieków zebraną w jednym placku. Na widok Rzeszowiaka goście oniemieją z wrażenia, a po spróbowaniu na pewno poproszą o dokładkę i przepis. W Rzeszowiaku zawarte są wszystkie smaki typowe dla świąt Bożego Narodzenia- makowca, sernika, jabłecznika i czekolady.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 225 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 65 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 375 g mąki

Masa makowa:

  • 200 g suchego mielonego maku
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • czubata łyżka kaszy manny

Masa twarogowa:

  • 450 g sera
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany 18%
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku lub skrobi kukurydzianej

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek słodko-kwaśnych (waga jabłek bez skórki)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 opakowania zielonej galaretki (o smaku jabłkowym lub kiwi)

Polewa czekoladowa:

  • 1 czekolada gorzka 60% 100 g
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka wódki lub spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto na spód i górę:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, do mąki dodajemy masło (najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach) i rozcieramy całość w rękach, aby powstał „żwirek”. Do śmietany (temperatura pokojowa) wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Wlewamy ją do miski z mąką i masłem, dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części 1/2 i 2/3. Formujemy kule. Wkładamy je do woreczków i na godzinę do lodówki.



Formę o wymiarach 18x28 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, wylepiamy ją mniejszą częścią ciasta. Nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i na papierze, na którym się piekło odkładamy na bok ( to jest nasza góra ciasta).



Większą część ciasta wykładamy do tej samej formy, wystudzonej (bez papieru do pieczenia). Wałkujemy ciasto i wylepiamy je na dnie i po bokach. Zlepiamy dobrze brzegi, aby je uszczelnić, zapobiec wyciekaniu nadzienia. Odkładamy blaszkę z ciastem do lodówki.

Masa makowa:

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą, białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy suchy, mielony mak, skórkę pomarańczową. Wsypujemy skrobię i kaszę mannę. Mieszamy całość łopatką. Wykładamy masę na ciasto.



Masa serowa:

Wszystkie składniki masy wrzucamy do wysokiego naczynia i rozbijamy blenderem na gładko. Przekładamy masę na warstwę makową.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i studzimy je całkowicie.




Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jabłka 3-4 minuty. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy masę jabłkową, aby galaretki rozpuściły się. Lekko przestudzoną wylewamy na całkowicie wystudzone ciasto. Przykrywamy wcześniej upieczonym blatem, lekko przyciskamy dłońmi blat do masy jabłkowej. Wstawiamy ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby się ustabilizowało.




Na koniec roztapiamy składniki polewy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto na górze. Przyozdabiamy Rzeszowiaka świątecznie.



Pyszne, świąteczne ciasto Rzeszowiak gotowe!

 

Gniazdka śledziowe

Jajka przepiórcze w śledziowych gniazdkach na pierzynce z majonezu i warzyw. Doskonała przekąska na imprezę. Ładnie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje!

Składniki:

  • śledź w oleju a la matjas 250 g
  • 1/2 cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 jabłko
  • 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • mała puszka groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 7-8 jajek przepiórczych
  • łyżka drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • wykałaczki do spięcia gniazdek

Sposób wykonania:

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty od zagotowania) i obieramy.

Śledzie osączamy z oleju ( olej zachowujemy), przekrawamy na pół wzdłuż płata i zwijamy w gniazdko. Spinamy wykałaczką. Do środka wkładamy połówkę jajka przepiórczego. Odkładamy na bok gotowe gniazdka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sitku wrzątkiem i wrzucamy do oleju ze śledzi. Ogórki, paprykę i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, dodajemy wszystko do cebuli. Do miski z warzywami dajemy majonez. Mieszamy całość dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przekładamy na salaterkę i na nim układamy gniazdka śledziowe. Posypujemy jajka pieprzem.



Prosta i smaczna sałatka śledziowa gotowa!

 

poniedziałek, 9 grudnia 2024

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Tak robiły surówkę z modrej kapusty nasze mamy i babcie. My przejęłyśmy ten zwyczaj i robimy często pełną witamin, pyszną, prostą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (250 g po poszatkowaniu)
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe dymki ze szczypiorkiem
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę wyblaknie. Po dodaniu do niej soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dymkę w plasterki.

Pokrojone warzywa łączymy z kapustą i przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Na koniec posypujemy surówkę posiekaną natką i suszoną żurawiną.



Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty gotowa!

 

Uszka luksusowe do barszczu wigilijnego


Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grzybami i mielonymi orzechami włoskimi lub z grzybami i jajkami gotowanymi. Jedne i drugie są wyborne. Dzisiaj przedstawimy wersję z grzybami i jajkami.

Składniki:


farsz

  • 10 dkg suszonych grzybów (najlepiej mieszanka podgrzybków i prawdziwków)
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki bułki tartej
ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
Sposób wykonania:

Farsz.

Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy je, a wodę zachowujemy. Wykorzystamy ją do zupy grzybowej lub bigosu.
Grzyby razem z obraną cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dajemy na patelnię, na olej i wysmażamy do odparowania płynu. Do tak przygotowanej masy grzybowej dodajemy miękkie masło, starte na tarce o grubych oczkach 2 jajka, uprzednio ugotowane na twardo, jedno jajko surowe i bułkę tartą. Przyprawiamy masę grzybową pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy do lodówki.

Ciasto.

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".


 

Lepimy uszka.

Ciasto wałkujemy cieniutko i kroimy na kwadraty o boku 4 cm (można robić nieco mniejsze-3 cm lub większe-5 cm) Małe porcje nadzienia nakładamy na każdy kwadracik i składamy ciasto po przekątnej. Dokładnie sklejamy brzegi-powstaje trójkąt, którego dwa końce łączymy i mamy małe uszko gotowe.




Uszka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie dwie minuty, na małym ogniu od momentu ich wypłynięcia na wierzch.




Nasze rady:

Jeśli nie mamy grzybów suszonych, możemy je zastąpić pieczarkami, które ścieramy na tarce i z drobno posiekaną cebulą wysmażamy na oleju, aż do odparowania płynu.

Uszka możemy zrobić kilka dni przed wigilią i niegotowane zamrozić.

Jabłecznik lukrowany świąteczny

Proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami, mocno polukrowane, czyli jabłecznik pachnący cynamonem sprawdzi się w świątecznym menu. Szczególnie gdy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na bardziej skomplikowane wypieki. Jabłeczniki to przecież nasze tradycyjne ciasta.

Składniki:

    Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kaszki manny
  • opakowanie kisielu cytrynowego
  • Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy 16 g
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek M
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru
  • Sposób przygotowania:

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przekładamy do garnka i dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę oraz kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Wsypujemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy rodzynki. Odstawiamy do przestudzenia.



    Blaszkę prostokątną 18 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu).

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.

    Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. 

    Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.



    W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.

    Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy olejek migdałowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.



    2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.



    Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.

    Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch polewamy lukrem.



    Lukier:

    Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.



    Świąteczny jabłecznik lukrowany na cieście babkowym gotowy!

 

Barszcz czerwony na wigilię

Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czyli bezmięsny, ale smakuje wybornie, dzięki dużej ilości warzyw i owoców w nim zawartych. Nie trzeba do niego robić wcześniej zakwasu z buraków a i tak jest doskonały. Może dzięki jednemu sekretnemu składnikowi, który babcia Zosia dodawała do niego. Podobno najlepsze barszcze robi się w Wielkopolsce!

Składniki na wazę 3l:

  • 2,5 do 3 kg buraków
  • 1 duży seler
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 2 jabłka (kwaśne, np. boskop)
  • szklanka soku z wiśni lub winogron
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 śliwek wędzonych suszonych
  • garść majeranku
  • 4 łyżki octu spirytusowego, ew. sok z jednej cytryny
  • 5 liści laurowych
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Barszcz robimy dzień przed wigilią. Musi naciągnąć smakami, będzie pyszny, nasycony, o głęboko rubinowym kolorze. Bierzemy się więc do pracy!



Do garnka o pojemności 5-6 l, im większy tym lepiej, wrzucamy obrane, umyte i przekrojone na pół seler, marchew, pietruszkę, cebulę i por. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak, aby przykryła warzywa. Doprowadzamy całość do wrzenia. Teraz solimy wywar, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy go ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyciągamy 3 marchewki i pół selera ( wykorzystamy je do sałatki jarzynowej), dodajemy połowę porcji buraków, obranych i pokrojonych w plastry. Drugą połowę buraków zawijamy szczelnie w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40 minut, do miękkości. Dalej do wywaru wrzucamy grzyby, śliwki wędzone, czosnek rozgnieciony lekko i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.

W tym czasie obieramy wcześniej upieczone i przestudzone buraki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na wierzch barszczu, nie mieszamy. Jabłka kroimy w ósemki razem ze skórką, pozbawiamy gniazd nasiennych, kładziemy na buraki, posypujemy całość majerankiem, pieprzem, solą. Wlewamy sok z wiśni lub winogron ( jeśli nie mamy soku dajemy 2 łyżki cukru). Wlewamy ocet, lekko ugniatamy całość i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy! Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Babcia dawała barszcz do schowanka przy kuchni, ja wykładam na balkon, ale do lodówki też można odłożyć.

W wigilię podgrzewamy barszcz, przed samym podaniem na stół, przecedzamy przez sito i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 



Barszcz czerwony postny na wigilię gotowy!

Do barszczu koniecznie uszka z grzybami. Proponujemy nasze uszka luksusowe:



Częste podgrzewanie barszczu powoduje, że traci on piękny buraczkowy kolor, staje się bury.

Do barszczu wybieramy buraki okrągłe, czerwone i soczyste. Część z nich pieczemy. Upieczone mają intensywniejszy smak i kolor. W czasach naszych babć buraki z ogrodu przydomowego były idealnie soczyste i rubinowe. Wcale nie trzeba było ich piec, a barszcz miał piękny kolor i intensywny smak.

Barszcz gotujemy jak rosół, czyli ma tylko pyrkać, będzie klarowny.

Wigilijny barszcz jak każda potrawa podana na stół tego dnia ma magiczne znaczenie. Wierzono dawniej, że buraki zapewniały długowieczność i urodę, jabłka miłość i zdrowie, grzyby uważano za pokarm bogów, śliwki miały odpędzać złe moce i gwarantować długowieczność. Zaczarujmy więc gości barszczem wigilijnym, niech da im moc na cały przyszły rok!

 

Świąteczna surówka z pora

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i majonezem. To znakomity dodatek do obiadu, aby był bardziej świąteczny dodamy do niego rodzynki sułtańskie. Przełamią one ostrość pora i nadadzą surówce bardziej wykwintny charakter.

Składniki:

  • por (biała część) 2 sztuki
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Por oczyszczamy i kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Następnie dodajemy do warzyw śmietanę, majonez, pieprz, sól i cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.



Świąteczna surówka z pora gotowa!

 

niedziela, 8 grudnia 2024

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Doskonała sałatka śledziowa z ziemniakami, ogórkiem konserwowym, cebulką i selerem naciowym, w pysznym sosie majonezowym. Nasza wigilijna propozycja.

Składniki:

  • 250 g śledzia a la matjas w oleju
  • 3 duże, ugotowane ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w nieco grubszą kostkę. Pozostałe warzywa w drobną kosteczkę. Śledzia kroimy w paski. Przekładamy wszystko do miski. 



Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę. Wlewamy 3 łyżki oleju ze śledzi. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.



Sałatka ziemniaczana ze śledziem gotowa!

 

Babeczki pomarańczowe


Pomarańczowe babeczki ze śnieżnobiałym kremem z kremówki i mascarpone. Ozdoba świątecznych stołów. Smakołyki dla dzieci. Delikatne i puszyste. Zawsze się udają.

Składniki:  

ciasto:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 ml mleka
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 75 ml oleju
  • 220 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
krem do babeczek:
  • 250 serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 200 g kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dodając stopniowo cukier. Miksujemy całość około 3 minut. Kiedy masa jajeczna zbieleje i powiększy objętość dodajemy olej i mleko. Krótko mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy skórkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy babeczki 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.



Babeczki wypiekają się równe, nie pękają. Nadają się doskonale do ozdabiania kremem.



Ubijamy krem.

Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone, aby krem się nie zwarzył. Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix i wrzucamy mascarpone. Całość ubijamy około 4 minut. Uważamy, żeby nie przebić kremu.

Ozdabiamy babeczki. Krem śmietankowy nakładamy do worka cukierniczego z tylką 1M Wilton lub swoją ulubioną i robimy rozetki na babeczkach.



Babeczki pomarańczowe gotowe!


sobota, 7 grudnia 2024

Makowiec pod orzechową pierzynką

Makowiec pod orzechową pierzynką

Proste ciasto makowe na półkruchym spodzie, przykryte masą orzechową i polewą czekoladową. Użyjemy mak z puszki i trochę go podrasujemy. Makowiec będzie smakował i wyglądał jak z najlepszej cukierni.

Składniki

Spód ciasta.

  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • puszka maku 850 g
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
Pierzynka orzechowa:
  • 100 g orzechów mielonych ( włoskie, laskowe lub arachidowe)
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • posypka do dekoracji ciasta
Sposób przygotowania:

Spód ciasta.

Masło rozbijamy mikserem na puch. Dodajemy cukier i jajko. Miksujemy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Wyrównujemy.




Masa makowa.

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na na puszystą, gęstą masę. Dodajemy ją do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. Przelewamy ją na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50-55 minut. Makowiec pieczemy w 180 °C. Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.



Orzechowa pierzynka.

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i orzechy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotową masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą " w kontakt", aby nie zrobił się kożuch na jej powierzchni . Studzimy masę do temperatury pokojowej, tak jak i masło. Masło rozbijamy na puch mikserem i w trzech partiach dodajemy do niego budyń orzechowy. Miksujemy do połączenia składników.



Polewa.

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Składamy makowiec.

Ciasto ostrożnie przekładamy na paterę. Na wierzch nakładamy warstwę kremu orzechowego i pokrywamy polewą. Ozdabiamy świątecznie według uznania.



Makowiec pod orzechową pierzynką gotowy!

 

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.

Składniki:

  • 80 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
  • 25 dkg wątróbki z kurczaka
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 selera z rosołu
  • 3 jajka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • masło i bułka tarta do foremki

keksówka 12 x25 cm lub okrągła foremka babkowa 18 cm średnicy

Sposób wykonania:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek.

Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, pokrojoną cebulę) i ugotowanego ziemniaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa -trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze. Cebulę możemy pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle.



Do tak przygotowanej masy dajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Na koniec dorzucamy żurawinę. 



 Przekładamy gotową masę do foremki wysmarowanej obficie masłem i posypanej bułką tartą. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.



Pasztet pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.




Pasztet drobiowy z żurawiną gotowy!

Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu: Rosół drobiowy na niedzielę


 

piątek, 6 grudnia 2024

Polewa czekoladowa do ciast

Lśniąca, miękka, mocno czekoladowa, z prostych składników idealna do ciast polewa. Dodajemy do niej odrobinę skrobi ziemniaczanej, która nadaje polewie doskonałą, aksamitną strukturę i piękny błyszczący wygląd. Jej największym walorem jest łatwość wykonania.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na mały ogień.



Stale mieszamy rózgą dosyć energicznie. Uważamy, aby polewa się nie zagotowała. Mieszamy tylko do połączenia składników. Lekko studzimy i wylewamy na wierzch ciasta.

Polewa nie twardnieje dzięki skrobi i zachowuję lśniący wygląd nawet po schłodzeniu w lodówce.

Polewa czekoladowa do ciast gotowa!

 

Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczkach petit-beurry maczanych w alkoholu, polane obficie polewą czekoladową. Jest to jedno z tych ciast, które zawsze robią ogromne wrażenie na gościach. Przepis dostałyśmy od znajomej w latach 90-tych i od tej pory pijak gości bardzo często w naszym domu. Imprezowy pewniak!

Składniki:

ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

krem
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,6 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200g masła 82%
  • 4 żółtka
wierzch ciasta
  • ciastka petit-beurre na warstwę blaszki
  • 100 ml wódki lub wody z cytryną do nasączenia ciastek
polewa czekoladowa
  • 100g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli, powoli dodając (w trzech partiach) cukier i skrobię. Tę czynność wykonujemy mikserem. W momencie, gdy piana jest doskonale ubita ("na sztywne pióro") odstawiamy mikser. 



Pozostałe składniki dodajemy do ciasta partiami i delikatnie mieszamy silikonową łopatką lub łyżką. Pierwszy przesiewamy proszek do pieczenia i krótko mieszamy, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i olejek migdałowy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Uwaga! smarujemy tylko dno blaszki, boki ciasta mają się " przykleić" do blaszki w trakcie pieczenia. Placek będzie równy.



Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 - 25 min. Po upieczeniu lekko przestudzony placek wyjmujemy z blachy, uprzednio nożem odcinając boki od rantów. Zdejmujemy delikatnie papier ze spodu ciasta. Następnie wykładamy blachę już nowym papierem i wkładamy ciasto z powrotem do blaszki do góry spodem.



Teraz robimy krem budyniowy. Dwa budynie i żółtka rozprowadzamy razem z cukrem w 100 ml mleka, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy na chwilę mleko z ognia, wlewamy rozmieszane budynie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy ją z ognia, wylewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakt" czyli bezpośrednio na budyń, nie utworzy się na powierzchni kożuch.

Kiedy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, ucieramy masło (również w temperaturze pokojowej) na puch. Następnie dodajemy do utartego masła po 2-3 łyżki budyniu. Masy budyniowej nie ucieramy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę chwilę mieszamy łopatką silikonową i wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię.



Układamy na kremie ciastka, jedno przy drugim, uprzednio maczane z obu stron w wódce. Jeśli ciasto będą jadły również dzieci proponujemy maczać ciasteczka w wodzie z sokiem cytryowym.



Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Na koniec ozdabiamy pijaka polewą czekoladową. Rozgrzewamy w garnuszku składniki na polewę, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy wiórkami kokosowymi.




Ciasto pijak gotowe!