Proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami, mocno polukrowane, czyli jabłecznik pachnący cynamonem sprawdzi się w świątecznym menu. Szczególnie gdy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na bardziej skomplikowane wypieki. Jabłeczniki to przecież nasze tradycyjne ciasta.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka rodzynek sułtańskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszki manny
- opakowanie kisielu cytrynowego
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 1 duży cukier wanilinowy 16 g
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek M
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Masa jabłkowa:
Ciasto:
lukier:
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przekładamy do garnka i dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę oraz kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Wsypujemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy rodzynki. Odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę prostokątną 18 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu).
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.
Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy.
Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy olejek migdałowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.
2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.
Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Świąteczny jabłecznik lukrowany na cieście babkowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz