Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grzybami i mielonymi orzechami włoskimi lub z grzybami i jajkami gotowanymi. Jedne i drugie są wyborne. Dzisiaj przedstawimy wersję z grzybami i jajkami.
Składniki:
farsz
- 10 dkg suszonych grzybów (najlepiej mieszanka podgrzybków i prawdziwków)
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- łyżka masła
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
Farsz.
Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy je, a wodę zachowujemy. Wykorzystamy ją do zupy grzybowej lub bigosu.
Grzyby razem z obraną cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dajemy na patelnię, na olej i wysmażamy do odparowania płynu. Do tak przygotowanej masy grzybowej dodajemy miękkie masło, starte na tarce o grubych oczkach 2 jajka, uprzednio ugotowane na twardo, jedno jajko surowe i bułkę tartą. Przyprawiamy masę grzybową pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy do lodówki.
Ciasto.
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
Ciasto.
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
Lepimy uszka.
Ciasto wałkujemy cieniutko i kroimy na kwadraty o boku 4 cm (można robić nieco mniejsze-3 cm lub większe-5 cm) Małe porcje nadzienia nakładamy na każdy kwadracik i składamy ciasto po przekątnej. Dokładnie sklejamy brzegi-powstaje trójkąt, którego dwa końce łączymy i mamy małe uszko gotowe.
Uszka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie dwie minuty, na małym ogniu od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Nasze rady:
Jeśli nie mamy grzybów suszonych, możemy je zastąpić pieczarkami, które ścieramy na tarce i z drobno posiekaną cebulą wysmażamy na oleju, aż do odparowania płynu.
Uszka możemy zrobić kilka dni przed wigilią i niegotowane zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz