niedziela, 6 października 2024

Grzyby leśne duszone w śmietanie

Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany. Taki obiad jadaliśmy zawsze po jesiennym grzybobraniu. W domu pachniało grzybami do rana następnego dnia. Leśne grzyby w śmietanie jemy do dzisiaj, ale zawsze świeże, prosto z lasu, takie są najsmaczniejsze i przyrządzamy je zawsze tak samo, czyli tak, jak nas nauczyła mama.

Składniki:

  • 650 g grzybów mieszanych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, czyli takie, jakie zebraliśmy)
  • 1 duża cebula
  • 80 g masła
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia, myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe.



 Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli, wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę, która tworzy się na wierzchu.



Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.

Grzyby odcedzamy i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10).



 Na sam koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.



Podajemy z ziemniakami z wody.



Grzyby z grzybobrania duszone w śmietanie gotowe!

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych pysznym sosem jogurtowym.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 duże marchewki
  • sos do surówki:
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny, jogurt, majonez, musztardę oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.



Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko, trochę wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 



Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem.



Prosta surówka z sałaty pekińskiej z sosem jogurtowym gotowa! 

 

sobota, 5 października 2024

Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto kajmakowo -orzechowe bez pieczenia, czyli ciasteczka petit beurre przełożone kremem budyniowym, polane masą krówkową i posypane orzechami. Jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia i jednocześnie najsmaczniejszych.

Składniki:

  • 36-40 ciastek petit beurre kakaowych
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 0,6 l mleka
  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • puszka masy kajmakowej

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. 



Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę masy kajmakowej, która również powinna mieć temperaturę pokojową.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu.






 Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek lekko podgrzaną w rondelku (do momentu, aż uznamy, że masa będzie się dobrze rozsmarowywać) resztą kajmaku. Posypujemy wierzch obficie orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Pyszna krówka bez pieczenia gotowa!

 

piątek, 4 października 2024

Wiejska kartoflanka

Wiejska kartoflanka

Prosta zupa wiejska, której najważniejszymi składnikami są ziemniaki, marchew, cebula i dobra, swojska kiełbasa. Zupa jest bardzo treściwa i dawniej często gościła w domach wiejskich. My pamiętamy ją doskonale. Micha kartoflanki i pajda dobrego chleba to smak naszego dzieciństwa i wakacji spędzanych u dziadków. Dzisiaj spróbujemy odtworzyć ten smak jak najwierniej. Oczywiście przedstawimy kartoflankę naszej babci Zosi. Pewnie w każdym domu króluje własny, trochę inny przepis na kartoflankę wypracowany przez pokolenia i pielęgnowany odkąd sięgamy pamięcią. Zapraszamy do wypróbowania naszej zupy kartoflanej, zapewniamy, że jest przepyszna.

Składniki:

  • mała szyja i 1/2 skrzydła z indyka lub 2 l rosołu drobiowego
  • duża marchew
  • 1/2 selera
  • 1 nieduży por
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3-4 gałązki zielonej pietruszki i naci selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 60 dkg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy podwędzane (chłopskie, polskie lub jałowcowe)
  • czubata łyżka smalcu lub 3 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżka masła
  • czubata łyżka majeranku suszonego

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy 2 l wody. Wrzucamy porcje z indyka oraz włoszczyznę (seler, por, marchew i zieleninę), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i wstawiamy całość na ogień. Po zagotowaniu wywaru zmniejszamy ogień na średni, gotujemy zupę pod przykryciem około 1,5 godziny.



 Po tym czasie wyjmujemy warzywa i dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchew i seler. Gotujemy kartoflankę jeszcze 15 minut, czyli do miękkich ziemniaków. W tym czasie roztapiamy na patelni tłuszcz, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i kiełbasę pokrojoną dowolnie, np. w półplasterki lub kostkę wielkości pokrojonych ziemniaków. Nasza babcia kroiła ziemniaki w dużą kostkę, kiełbasę w grube plastry. My wolimy nieco drobniejsze kawałki ziemniaków i wędliny w zupie.



Całe dobro z patelni dorzucamy do kartoflanki. Przyprawiamy zupę na koniec maggi, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy zupę z dobrym chlebem.

Wiejska kartoflanka naszej babci gotowa!

 

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym 

Prosta i smaczna surówka do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Szczypiorek drobno siekamy.

Przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!

 

czwartek, 3 października 2024

Sałatka brokułowa imprezowa

Sałatka brokułowa imprezowa

Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywami w sam raz na imprezę. Sałatka jest sycąca, bardzo smaczna i na pewno uatrakcyjni nasze spotkanie towarzyskie. Sukces kulinarny gwarantowany.

Składniki:

sałatka:
  • 1 brokuł nieduży - 500 g
  • szklanka drobnego makaronu, np. muszelki lub orzo
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu ziołowego i czerwonej papryki
  • sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany gęstej 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry

Sposób przyrządzenia:

Sałatkę z brokułami zaczynamy przyrządzać od ugotowania brokułu i makaronu oraz usmażenia piersi z kurczaka.

Brokuł myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb odkładamy.

Tak przygotowany brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną i posłodzoną jedną łyżeczką cukru wodę. Gotujemy go 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do obcieknięcia.

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i również pozostawiamy do obcieknięcia.




Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (1 x 1 cm). Przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką w proszku, pieprzem ziołowym. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obsmażamy mięso na rumiano, podlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pierś 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.



Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy majonez, jogurt lub śmietanę, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Do dużej miski przekładamy makaron, osączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka i pokrojone w drobną kostkę warzywa.



Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do sałatki. Całość łączymy z sosem czosnkowym. Na sam koniec dodajemy brokuł.



Sałatka brokułowa imprezowa gotowa!



 

środa, 2 października 2024

Domowy budyń z sokiem malinowym

Domowy budyń z sokiem malinowym

Budyń waniliowy robiony domowym sposobem, polany sokiem z malin to deser naszego dzieciństwa. W czasach, kiedy nie było w sklepach słodyczy w takich ilościach jak dzisiaj, gotowych puddingów, jogurtów owocowych, kremów, czekoladek, batoników, wafelków, każdy deser przygotowany przez nasze mamy smakował jak ambrozja. Do takich deserów należał kogel-mogel, kaszka manna z owocami i domowy budyń. Nam bardzo smakował budyń waniliowy z sokiem malinowym. Często wracamy do tego deseru i nasze dzieci go polubiły i bardzo chętnie jedzą nasz budyń. Wiadomo nie od dziś, że domowe jedzonko najlepsze!

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 2-3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 g (2 dobre łyżki) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • sok malinowy do polania budyniu

Sposób wykonania:

Bierzemy rondelek o grubym dnie, zwilżamy jego dno wodą. Mleko nie będzie przywierało do garnka w czasie gotowania.

Wlewamy szklankę zimnego mleka do rondelka i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie do drugiej szklanki mleka dodajemy skrobię, oba cukry oraz żółtka ( duże -2, małe -3). Roztrzepujemy całość dokładnie, aby nie było grudek. 



Wlewamy masę budyniową do gotującego się mleka. Mieszamy intensywnie, aby masa była gładka. W momencie, gdy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, dodajemy masło, gotujemy budyń minutkę i od razu przelewamy do miseczek. Jeszcze ciepły polewamy sokiem malinowym.



Domowy budyń z sokiem malinowym gotowy!

 

wtorek, 1 października 2024

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 

Prosta i smaczna surówka z serii szybkich dodatków do obiadu. Chrupiąca, słodko -kwaśna, pełna witamin, pyszna!

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.

Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek kroimy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.



Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Polewamy surówkę olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut, aby nabrała mocy!

Surówka z czerwonej kapusty gotowa!




 

poniedziałek, 30 września 2024

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z dwóch warzyw-marchewki i jabłka, z cyklu prostych i szybkich surówek do obiadu. Dużo witamin, szczególnie jesienią potrzebnych. Surówka smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce – marchew na drobnych oczkach, jabłko na grubych oczkach. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, skrapiamy olejem i mieszamy dokładnie. Możemy podawać surówkę od razu lub schłodzić chwilę w lodówce.



Prosta i błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka gotowa!

 


niedziela, 29 września 2024

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w liście zwykłej kapusty, polane sosem pomidorowym. Takie lubimy najbardziej. Zawsze kojarzą się nam z prostą, tradycyjną kuchnią polską.

Składniki:
  • 800 g mielonej łopatki
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 1 średnia główka kapusty gołąbkowej płaskiej
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżka mąki
  • sól i pieprz, papryka czerwona , pieprz ziołowy
  • 100 g smalcu
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • czubata łyżka masła
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub kremówki 30%
Sposób przyrządzenia:  

Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, papryką czerwoną, pieprzem ziołowym (po jednej łyżeczce), pieprzem (1/2 łyżeczki). Wbijamy jajka. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.




Obieramy kapustę z wierzchnich, brzydkich liści, wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotujemy przez około 5 minut na małym ogniu, licząc od zagotowania wody. Przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. 




Wyjmujemy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbieramy ją z liści, odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść. Wodę z gotowania kapusty zachowujemy.

Zawijamy gołąbki jak krokiety. Najpierw zakładamy liść na mięso od strony wyciętego zgrubienia, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.

Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu warstwami i ciasno. Zalewamy gołąbki 2-3 szklankami wody z gotowania kapusty ( tak, aby ostatnia warstwa nie była do końca przykryta), dokładamy na wierzch cebulę, 3 gałązki koperku i smalec, przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień na 45 -50 minut. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.




Mniej więcej 3 szklanki wywaru z gotujących się gołąbków odlewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i czubatą łyżkę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i kwaśną śmietaną. Hartujemy ją odrobiną gorącego wywaru, wlewamy do sosu. Kremówki nie musimy hartować. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.




Zalewamy gołąbki gotowym sosem pomidorowym. Siekamy resztę koperku i posypujemy je po wierzchu obficie.

Z tej ilości mięsa wyszło nam 21 niewielkich, zgrabnych gołąbków. Robimy ich zawsze dużo, ponieważ są pracochłonne. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później.




Wyborne gołąbki tradycyjne gotowe!

 

sobota, 28 września 2024

Jabłecznik lukrowany

Jabłecznik lukrowany

Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi we wrześniu i październiku królowały na stole drożdżowce ze śliwkami i kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami mocno polukrowane. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.

Składniki:

    Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy 16 g
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek M
  • Lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru
  • Sposób przygotowania:

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przekładamy do garnka i dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Musimy odparować jak najwięcej soku. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę oraz kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.



    Blaszkę prostokątną 18 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu).

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.

    Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. 

    Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.

    W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.



    Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.



    2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.



    Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.

    Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch polewamy lukrem.



    Lukier:

    Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.



    Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!

 


piątek, 27 września 2024

Bajaderki kokosowo -dyniowe

Bajaderki kokosowo -dyniowe

Proponujemy przepyszne słodkości, idealne do kawy czy herbaty. Doskonale dosłodzą nam gorzki napój i poprawią nastrój jesienno -deszczowy. Przy okazji dopiszemy do naszego menu kolejny przepis z użyciem dyni. Bajaderki są wyborne, mają piękny, intensywny kolor i wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Używamy do ich zrobienia puree z dyni hokkaido, ponieważ jest słodkie o lekko orzechowym posmaku i ma pomarańczowy, zdecydowany kolor.

Składniki:

  • 150 g jasnych ciasteczek petit beurre
  • 200 ml kremówki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki puree z dyni hokkaido
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

Sposób wykonania:

Ciasteczka petit beurre kruszymy do wysokiego naczynia i mielimy blenderem na „piasek”. Przekładamy do dużej miski.

Do tego samego naczynia wrzucamy jedną szklankę wiórków kokosowych i rozdrabniamy je blenderem przez minutę, aby uwolniły swój aromat.



Dosypujemy wiórki do zmielonych ciasteczek. Dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy.

Czekoladę i kremówkę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Przelewamy do miski z ciasteczkami. Dodajemy puree z dyni. Całość dobrze mieszamy. Masa na razie jest luźna. Ma konsystencję papki. Dodajemy do niej 2-3 łyżki bułki tartej i wkładamy ją do lodówki na 1/2 godziny.



Po upływie pół godziny wyjmujemy masę dyniowo -kokosową z lodówki. Formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Masa jest jeszcze luźna, ale lśniąca i daje się doskonale formować. Obtaczamy każdą kulkę w pozostałych wiórkach kokosowych. Powinno nam wyjść około 25 kulek.



 Przekładamy je na paterę. Jeśli mamy papilotki, możemy je użyć. Tak przygotowane delicje wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia jeszcze na dwie godziny. Bajaderki możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni. Zachowują doskonały smak i świeżość.

Bajaderki kokosowo -dyniowe gotowe!


Na naszym blogu znajdziecie przepis na pulpę z dyni hokkaido, którą użyłyśmy do bajaderek: