wtorek, 4 czerwca 2024

Knedle z morelami

Knedle z morelami

Proponujemy dzisiaj mniej popularne niż knedle ze śliwkami lecz równie smaczne knedle z morelami. Są one bardzo popularne w kuchni austriackiej, ale tam owoce otacza się ciastem serowym. My zrobimy tradycyjne ciasto ziemniaczane, jak do knedli ze śliwkami. Będzie pysznie!

Składniki:

Ciasto na knedle:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200g maki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Owoce i dodatki:

  • 15 moreli niedużych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Nastawiamy lekko osoloną wodę w dużym, szerokim rondlu. Morele myjemy, osuszamy, nacinamy, ale nie do końca i usuwamy pestki. W ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 15 części. Każdą z nich spłaszczamy w rękach i oblepiamy nią morele, dobrze sklejając brzegi. Kulamy okrągłego knedla, odkładamy na blat posypany mąką.




Gotowe knedle ostrożnie wkładamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i trzymamy je jeszcze na wolnym ogniu 8 minut.

Podajemy gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.




Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami

Młode ziemniaki z fasolką szparagową i boczkiem. Proste danie, które w połączeniu z mięsem lub jajkiem sadzonym będzie wybornym obiadem.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 40 dkg żółtej fasolki szparagowej
  • 25 dkg boczku wędzonego, parzonego
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Młode ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody.



Na dużej patelni rumienimy boczek pokrojony w drobną kostkę. Jeśli boczek jest chudy dodajemy do niego w trakcie wytapiania  2 łyżki oleju rzepakowego. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną drobno i również ją rumienimy. Teraz wrzucamy ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy dla lepszego smaku łyżkę masła. Danie na koniec posypujemy koperkiem.

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami gotowa!



 

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Małe kąski naraz są chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.

Składniki:

  • 40 dkg polędwiczek z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka maggi
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (małe na pół, większe na trzy części).



 Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Polędwiczki oprószamy mąką. maczamy w jajku, obtaczamy w panierce.



Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy każdą na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy polędwiczki zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty.



 Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej, kukurydzianej panierce gotowe!

 

poniedziałek, 3 czerwca 2024

Koperek solony do dłuższego przechowywania

Koperek solony do dłuższego przechowywania

Wiosną i latem kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zrobić, aby go nie zmarnować? Mamy różne metody przechowywania zieleniny, na przykład w postaci zamrożonej lub na sucho w lodówce. Proponujemy koperek solony, który nadaje się doskonale do zup, sałatek czy sosów, taką sól koperkową do różnych potraw.

Składniki:

  • duży pęczek koperku
  • 3-4 łyżeczki soli niejodowanej
  • mały słoiczek z nakrętką

Sposób wykonania:

Koperek myjemy i osuszamy. Tak przygotowany siekamy drobno. Do wyparzonego i osuszonego słoiczka wsypujemy na dno łyżeczkę soli i układamy pierwszą warstwę posiekanego koperku. Lekko ją ubijamy. Soli nie dajemy dużo, tylko tyle by pokryła cienką warstwą koper. Ostatnią warstwą ma być sól. Zakręcamy słoiczek i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany koperek można przechowywać w lodówce 2-3 miesiące.



Koperek solony do dłuższego przechowywania gotowy!

 

Sałatka z ogórków kiszonych

Sałatka z ogórków kiszonych

Prosta, kolorowa i chrupiąca sałatka z ogórka kiszonego, pomidorków koktajlowych, selera naciowego i odrobiny majonezu. Nasza propozycja na dodatek do śniadania lub kolacji.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone kroimy w plasterki niezbyt cienkie, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę obraną przekrawamy i kroimy w półplasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i seler w kostkę.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie.

Sałatka z ogórków kiszonych gotowa!



 

Ciasto z kaszy manny i malin

Ciasto z kaszy manny i malin

Mały torcik z kaszki manny, masła i kokosu połączony ze świeżymi malinami i galaretką to nasza propozycja na niedzielę. Najprostsze ciasto pod słońcem, ale jakie smaczne!

Składniki:

  •  1/2 l mleka 3,2%
  •  1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  •  2 łyżki wiórków kokosowych
  •  100 g masła
  •  1/2 szklanki cukru
  •  8 g cukru waniliowego
  •  200 g malin
  • 1 czerwona galaretka
  • 8 biszkoptów na dno tortownicy

Sposób wykonania: 

Dno tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie biszkoptami. 

Mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem i wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze 3 minuty na zmniejszonym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie wystudzoną kaszkę przelewamy ostrożnie na herbatniki. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie powstał kożuch i wstawiamy do lodówki na godzinę, do schłodzenia.



Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Maliny układamy na kaszce i zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Pyszny torcik malinowy z kaszką manną gotowy!

Nasze rady:

Jeśli chcemy zrobić większy torcik podwajamy składniki i używamy do jego wykonania tortownicy 20-22 cm.

Możemy też dać zamiast mleka napój owsiany lub migdałowy w takich samych proporcjach jak mleko.

Ciasto jest słodkie, jeśli nie lubimy zbyt słodkiego zmniejszmy ilość cukru do 1/3 szklanki i spróbujmy kaszkę w trakcie gotowania. Dosłodzić zawsze można.





 

niedziela, 2 czerwca 2024

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła.



Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.

Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.

Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.




Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 30 minut, aż dojdzie.



Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!




 

Prosta sałatka grillowa

Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozmaicą menu grillowe, aby nie było zbyt monotonne. Proponujemy sałatkę z warzyw świeżych, wiosennych.

Składniki:

  • 5-6 liści sałaty strzępiastej
  • 2-3 ogórki kiszone lub małosolne
  • 2 duże pomidory
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do dużej miski dajemy poszarpaną sałatę, ogórki pokrojone w plasterki, pomidory pokrojone w cząstki i posiekaną dymkę.

Skrapiamy warzywa olejem, sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy całość.

Prosta sałatka grillowa gotowa!



 

Deser leśny mech z malinami

Deser leśny mech z malinami

Bardzo smaczny i efektowny deser! Popularne ciasto leśny mech tym razem w trochę innej wersji, czyli pokruszone ciasto, lekki krem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz maliny.

Składniki:

ciasto:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • 75 ml oleju
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka M
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia

krem:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

dodatkowo:

  • 200 g malin
  • kilka listków mięty

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto.

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Tak przygotowany szpinak odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Miksujemy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 18 cm lub małej prostokątnej, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 25 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Zdejmujemy z ciasta górną, przypieczoną skórkę, odkładamy ją, a ciasto kruszymy rękami na gruby „piasek”. Rozkruszony biszkopt przekładamy do miski.



Ubijamy krem.

Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.



Składamy deser.

Na dno pucharków wykładamy pokruszone ciasto szpinakowe i warstwę kremu oraz kilka malin. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Przy wykładaniu kremu posługujemy się workiem cukierniczym, to nam ułatwi pracę. Ostatnią warstwą będą maliny. Całość przyozdabiamy listkami mięty.

  Deser gotowy!



Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Prosta sałatka ziemniaczana z ogórkiem, dymką i rzodkiewką. Do niej sos czosnkowy i gotowe. Jest tak szybka do zrobienia, że aż trudno uwierzyć i oczywiście tak smaczna, że znika ze stołu raz, dwa.

Składniki:

  • 6-8 młodych, małych ziemniaków ugotowanych
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 2-3 dymki- cebulka i szczypior
  • 2-3 ogórki świeże

Sos:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do dużej miski dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do miski z sosem. Możemy ugotować więcej ziemniaków na obiad lub użyć tych, które nam zostały z obiadu.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Dajemy do miski. Na koniec siekamy dymkę ze szczypiorem, dorzucamy do sałatki. 



Całość mieszamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa” gotowa!



 

sobota, 1 czerwca 2024

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o lekko bananowej nucie co składa się na wyborny smak i doskonały efekt. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę -jest proste do upieczenia. Polecamy je zwłaszcza osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast!

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 bardzo dojrzałe, duże banany
  • 2 jajka L
  • 120 ml oleju
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób wykonania:

Do miski przekładamy obrane ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem na papkę. Dodajemy olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką do połączenia składników.



Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy rózgą do połączenia składników.



Do suchych składników dodajemy mokre, krótko mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką niezbyt długo i intensywnie, aż składniki się połączą.



Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 19 lub 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach, wyrównujemy.



Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 55- 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.



Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozdrobnioną przekładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawiamy ją do przestygnięcia na około 10 minut.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.

Ciasto czekoladowe z bananami gotowe!



 

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Młoda fasolka szparagowa podana z bułką tartą i masełkiem to doskonały dodatek do letniego obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Latem, w upały lepsza od schabowego, a jej przyrządzenie trwa kilka minut i gotowe.


Składniki:

Składniki na gotowaną fasolkę

  • 0,5 kg młodej żółtej fasolki szparagowej
  • ok 1 l wody
  • łyżeczka soli

Składniki na bułkę tartą z masłem

  • pół szklanki bułki tartej - 50 g
  • pół kostki masła - 100 g

Sposób wykonania:

Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół.

Gotowe strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Garnek przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak. My czasami też tak robimy z fasolką, kalafiorem i brokułami.
Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż stara, a żółta trochę szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie rozgotowana gotujemy ją do 10 minut, licząc od momentu zagotowania.



Fasolkę idealnie ugotowaną wykładamy na durszlak umieszczony w komorze zlewu i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.

Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, wstawiamy patelnię na kuchenkę i na małym ogniu rumienimy bułkę, stale mieszając. Kiedy będzie już złocista dorzucamy do niej masło i zestawiamy z ognia. Do tak przygotowanej bułki tartej z masłem dorzucamy fasolkę i obtaczamy ją dobrze podgrzewając przez chwilę jednocześnie.



Fasolka szparagowa gotowa!



 

 

Kompot z czereśni do spiżarni

Kompot z czereśni do spiżarni

Kompot z czereśni zaprawiamy do słoików według starego przepisu z 1904 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, zawartego w „ Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej”.

Składniki:

  • 2 kg czereśni
  • 300 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1, 5 l wody
  • 5-6 słoików 1l

Sposób przyrządzenia:

Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.

1,5 litra wody gotujemy w dużym garnku, wsypujemy cukier i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Czereśnie pozbawiamy ogonków, myjemy. Następnie każdy owoc nakłuwamy wykałaczką w dwóch-trzech miejscach, owoce nie będą pękały w trakcie gotowania i szybciej oddadzą smak. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z gotującym się syropem. Kompot gotujemy około 5 minut pod przykryciem.

Gorący przelewamy do słoików i dopełniamy słoiki gotowaną wodą, jeśli jest taka potrzeba. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 plasterki cytryny. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 10 minut.

Kompot z czereśni gotowy do spiżarni!