Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i boczkiem. Proste danie, które w połączeniu z mięsem lub jajkiem sadzonym będzie wybornym obiadem.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 40 dkg żółtej fasolki szparagowej
- 25 dkg boczku wędzonego, parzonego
- 1 łyżka masła
- garść posiekanego koperku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Młode ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody.
Na dużej patelni rumienimy boczek pokrojony w drobną kostkę. Jeśli boczek jest chudy dodajemy do niego w trakcie wytapiania 2 łyżki oleju rzepakowego. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną drobno i również ją rumienimy. Teraz wrzucamy ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy dla lepszego smaku łyżkę masła. Danie na koniec posypujemy koperkiem.
Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz