MAKATKA

wtorek, 4 czerwca 2024

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami

Młode ziemniaki z fasolką szparagową i boczkiem. Proste danie, które w połączeniu z mięsem lub jajkiem sadzonym będzie wybornym obiadem.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 40 dkg żółtej fasolki szparagowej
  • 25 dkg boczku wędzonego, parzonego
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Młode ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody.



Na dużej patelni rumienimy boczek pokrojony w drobną kostkę. Jeśli boczek jest chudy dodajemy do niego w trakcie wytapiania  2 łyżki oleju rzepakowego. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną drobno i również ją rumienimy. Teraz wrzucamy ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy dla lepszego smaku łyżkę masła. Danie na koniec posypujemy koperkiem.

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz