Knedle z morelami
Proponujemy dzisiaj mniej popularne niż knedle ze śliwkami lecz równie smaczne knedle z morelami. Są one bardzo popularne w kuchni austriackiej, ale tam owoce otacza się ciastem serowym. My zrobimy tradycyjne ciasto ziemniaczane, jak do knedli ze śliwkami. Będzie pysznie!
Składniki:
Ciasto na knedle:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200g maki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Owoce i dodatki:
- 15 moreli niedużych
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.
Nastawiamy lekko osoloną wodę w dużym, szerokim rondlu. Morele myjemy, osuszamy, nacinamy, ale nie do końca i usuwamy pestki. W ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 15 części. Każdą z nich spłaszczamy w rękach i oblepiamy nią morele, dobrze sklejając brzegi. Kulamy okrągłego knedla, odkładamy na blat posypany mąką.
Podajemy gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz