MAKATKA

wtorek, 4 czerwca 2024

Knedle z morelami

Knedle z morelami

Proponujemy dzisiaj mniej popularne niż knedle ze śliwkami lecz równie smaczne knedle z morelami. Są one bardzo popularne w kuchni austriackiej, ale tam owoce otacza się ciastem serowym. My zrobimy tradycyjne ciasto ziemniaczane, jak do knedli ze śliwkami. Będzie pysznie!

Składniki:

Ciasto na knedle:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200g maki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Owoce i dodatki:

  • 15 moreli niedużych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Nastawiamy lekko osoloną wodę w dużym, szerokim rondlu. Morele myjemy, osuszamy, nacinamy, ale nie do końca i usuwamy pestki. W ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 15 części. Każdą z nich spłaszczamy w rękach i oblepiamy nią morele, dobrze sklejając brzegi. Kulamy okrągłego knedla, odkładamy na blat posypany mąką.




Gotowe knedle ostrożnie wkładamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i trzymamy je jeszcze na wolnym ogniu 8 minut.

Podajemy gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz