MAKATKA

wtorek, 4 czerwca 2024

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Małe kąski naraz są chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.

Składniki:

  • 40 dkg polędwiczek z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka maggi
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (małe na pół, większe na trzy części).



 Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Polędwiczki oprószamy mąką. maczamy w jajku, obtaczamy w panierce.



Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy każdą na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy polędwiczki zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty.



 Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej, kukurydzianej panierce gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz