Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Małe kąski naraz są chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.
Składniki:
- 40 dkg polędwiczek z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka maggi
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (małe na pół, większe na trzy części).
Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Polędwiczki oprószamy mąką. maczamy w jajku, obtaczamy w panierce.
Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy każdą na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy polędwiczki zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty.
Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej, kukurydzianej panierce gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz