MAKATKA

poniedziałek, 3 czerwca 2024

Koperek solony do dłuższego przechowywania

Koperek solony do dłuższego przechowywania

Wiosną i latem kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zrobić, aby go nie zmarnować? Mamy różne metody przechowywania zieleniny, na przykład w postaci zamrożonej lub na sucho w lodówce. Proponujemy koperek solony, który nadaje się doskonale do zup, sałatek czy sosów, taką sól koperkową do różnych potraw.

Składniki:

  • duży pęczek koperku
  • 3-4 łyżeczki soli niejodowanej
  • mały słoiczek z nakrętką

Sposób wykonania:

Koperek myjemy i osuszamy. Tak przygotowany siekamy drobno. Do wyparzonego i osuszonego słoiczka wsypujemy na dno łyżeczkę soli i układamy pierwszą warstwę posiekanego koperku. Lekko ją ubijamy. Soli nie dajemy dużo, tylko tyle by pokryła cienką warstwą koper. Ostatnią warstwą ma być sól. Zakręcamy słoiczek i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany koperek można przechowywać w lodówce 2-3 miesiące.



Koperek solony do dłuższego przechowywania gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz