Ciasto z kaszy manny i malin
Mały torcik z kaszki manny, masła i kokosu połączony ze świeżymi malinami i galaretką to nasza propozycja na niedzielę. Najprostsze ciasto pod słońcem, ale jakie smaczne!
Składniki:
- 1/2 l mleka 3,2%
- 1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 200 g malin
- 1 czerwona galaretka
- 8 biszkoptów na dno tortownicy
Sposób wykonania:
Dno tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie biszkoptami.
Mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem i wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze 3 minuty na zmniejszonym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie wystudzoną kaszkę przelewamy ostrożnie na herbatniki. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie powstał kożuch i wstawiamy do lodówki na godzinę, do schłodzenia.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Maliny układamy na kaszce i zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Pyszny torcik malinowy z kaszką manną gotowy!
Nasze rady:
Jeśli chcemy zrobić większy torcik podwajamy składniki i używamy do jego wykonania tortownicy 20-22 cm.
Możemy też dać zamiast mleka napój owsiany lub migdałowy w takich samych proporcjach jak mleko.
Ciasto jest słodkie, jeśli nie lubimy zbyt słodkiego zmniejszmy ilość cukru do 1/3 szklanki i spróbujmy kaszkę w trakcie gotowania. Dosłodzić zawsze można.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz