MAKATKA

poniedziałek, 3 czerwca 2024

Ciasto z kaszy manny i malin

Ciasto z kaszy manny i malin

Mały torcik z kaszki manny, masła i kokosu połączony ze świeżymi malinami i galaretką to nasza propozycja na niedzielę. Najprostsze ciasto pod słońcem, ale jakie smaczne!

Składniki:

  •  1/2 l mleka 3,2%
  •  1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  •  2 łyżki wiórków kokosowych
  •  100 g masła
  •  1/2 szklanki cukru
  •  8 g cukru waniliowego
  •  200 g malin
  • 1 czerwona galaretka
  • 8 biszkoptów na dno tortownicy

Sposób wykonania: 

Dno tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie biszkoptami. 

Mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem i wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze 3 minuty na zmniejszonym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie wystudzoną kaszkę przelewamy ostrożnie na herbatniki. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie powstał kożuch i wstawiamy do lodówki na godzinę, do schłodzenia.



Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Maliny układamy na kaszce i zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Pyszny torcik malinowy z kaszką manną gotowy!

Nasze rady:

Jeśli chcemy zrobić większy torcik podwajamy składniki i używamy do jego wykonania tortownicy 20-22 cm.

Możemy też dać zamiast mleka napój owsiany lub migdałowy w takich samych proporcjach jak mleko.

Ciasto jest słodkie, jeśli nie lubimy zbyt słodkiego zmniejszmy ilość cukru do 1/3 szklanki i spróbujmy kaszkę w trakcie gotowania. Dosłodzić zawsze można.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz