wtorek, 4 czerwca 2024

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Małe kąski naraz są chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.

Składniki:

  • 40 dkg polędwiczek z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka maggi
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (małe na pół, większe na trzy części).



 Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Polędwiczki oprószamy mąką. maczamy w jajku, obtaczamy w panierce.



Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy każdą na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy polędwiczki zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty.



 Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej, kukurydzianej panierce gotowe!

 

poniedziałek, 3 czerwca 2024

Koperek solony do dłuższego przechowywania

Koperek solony do dłuższego przechowywania

Wiosną i latem kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zrobić, aby go nie zmarnować? Mamy różne metody przechowywania zieleniny, na przykład w postaci zamrożonej lub na sucho w lodówce. Proponujemy koperek solony, który nadaje się doskonale do zup, sałatek czy sosów, taką sól koperkową do różnych potraw.

Składniki:

  • duży pęczek koperku
  • 3-4 łyżeczki soli niejodowanej
  • mały słoiczek z nakrętką

Sposób wykonania:

Koperek myjemy i osuszamy. Tak przygotowany siekamy drobno. Do wyparzonego i osuszonego słoiczka wsypujemy na dno łyżeczkę soli i układamy pierwszą warstwę posiekanego koperku. Lekko ją ubijamy. Soli nie dajemy dużo, tylko tyle by pokryła cienką warstwą koper. Ostatnią warstwą ma być sól. Zakręcamy słoiczek i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany koperek można przechowywać w lodówce 2-3 miesiące.



Koperek solony do dłuższego przechowywania gotowy!

 

Sałatka z ogórków kiszonych

Sałatka z ogórków kiszonych

Prosta, kolorowa i chrupiąca sałatka z ogórka kiszonego, pomidorków koktajlowych, selera naciowego i odrobiny majonezu. Nasza propozycja na dodatek do śniadania lub kolacji.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone kroimy w plasterki niezbyt cienkie, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę obraną przekrawamy i kroimy w półplasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i seler w kostkę.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie.

Sałatka z ogórków kiszonych gotowa!



 

Ciasto z kaszy manny i malin

Ciasto z kaszy manny i malin

Mały torcik z kaszki manny, masła i kokosu połączony ze świeżymi malinami i galaretką to nasza propozycja na niedzielę. Najprostsze ciasto pod słońcem, ale jakie smaczne!

Składniki:

  •  1/2 l mleka 3,2%
  •  1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  •  2 łyżki wiórków kokosowych
  •  100 g masła
  •  1/2 szklanki cukru
  •  8 g cukru waniliowego
  •  200 g malin
  • 1 czerwona galaretka
  • 8 biszkoptów na dno tortownicy

Sposób wykonania: 

Dno tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie biszkoptami. 

Mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem i wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze 3 minuty na zmniejszonym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie wystudzoną kaszkę przelewamy ostrożnie na herbatniki. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie powstał kożuch i wstawiamy do lodówki na godzinę, do schłodzenia.



Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Maliny układamy na kaszce i zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Pyszny torcik malinowy z kaszką manną gotowy!

Nasze rady:

Jeśli chcemy zrobić większy torcik podwajamy składniki i używamy do jego wykonania tortownicy 20-22 cm.

Możemy też dać zamiast mleka napój owsiany lub migdałowy w takich samych proporcjach jak mleko.

Ciasto jest słodkie, jeśli nie lubimy zbyt słodkiego zmniejszmy ilość cukru do 1/3 szklanki i spróbujmy kaszkę w trakcie gotowania. Dosłodzić zawsze można.





 

niedziela, 2 czerwca 2024

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła.



Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.

Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.

Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.




Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 30 minut, aż dojdzie.



Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!




 

Prosta sałatka grillowa

Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozmaicą menu grillowe, aby nie było zbyt monotonne. Proponujemy sałatkę z warzyw świeżych, wiosennych.

Składniki:

  • 5-6 liści sałaty strzępiastej
  • 2-3 ogórki kiszone lub małosolne
  • 2 duże pomidory
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do dużej miski dajemy poszarpaną sałatę, ogórki pokrojone w plasterki, pomidory pokrojone w cząstki i posiekaną dymkę.

Skrapiamy warzywa olejem, sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy całość.

Prosta sałatka grillowa gotowa!



 

Deser leśny mech z malinami

Deser leśny mech z malinami

Bardzo smaczny i efektowny deser! Popularne ciasto leśny mech tym razem w trochę innej wersji, czyli pokruszone ciasto, lekki krem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz maliny.

Składniki:

ciasto:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • 75 ml oleju
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka M
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia

krem:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

dodatkowo:

  • 200 g malin
  • kilka listków mięty

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto.

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Tak przygotowany szpinak odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Miksujemy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 18 cm lub małej prostokątnej, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 25 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Zdejmujemy z ciasta górną, przypieczoną skórkę, odkładamy ją, a ciasto kruszymy rękami na gruby „piasek”. Rozkruszony biszkopt przekładamy do miski.



Ubijamy krem.

Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.



Składamy deser.

Na dno pucharków wykładamy pokruszone ciasto szpinakowe i warstwę kremu oraz kilka malin. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Przy wykładaniu kremu posługujemy się workiem cukierniczym, to nam ułatwi pracę. Ostatnią warstwą będą maliny. Całość przyozdabiamy listkami mięty.

  Deser gotowy!



Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Prosta sałatka ziemniaczana z ogórkiem, dymką i rzodkiewką. Do niej sos czosnkowy i gotowe. Jest tak szybka do zrobienia, że aż trudno uwierzyć i oczywiście tak smaczna, że znika ze stołu raz, dwa.

Składniki:

  • 6-8 młodych, małych ziemniaków ugotowanych
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 2-3 dymki- cebulka i szczypior
  • 2-3 ogórki świeże

Sos:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do dużej miski dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do miski z sosem. Możemy ugotować więcej ziemniaków na obiad lub użyć tych, które nam zostały z obiadu.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Dajemy do miski. Na koniec siekamy dymkę ze szczypiorem, dorzucamy do sałatki. 



Całość mieszamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa” gotowa!



 

sobota, 1 czerwca 2024

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o lekko bananowej nucie co składa się na wyborny smak i doskonały efekt. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę -jest proste do upieczenia. Polecamy je zwłaszcza osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast!

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 bardzo dojrzałe, duże banany
  • 2 jajka L
  • 120 ml oleju
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób wykonania:

Do miski przekładamy obrane ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem na papkę. Dodajemy olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką do połączenia składników.



Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy rózgą do połączenia składników.



Do suchych składników dodajemy mokre, krótko mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką niezbyt długo i intensywnie, aż składniki się połączą.



Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 19 lub 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach, wyrównujemy.



Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 55- 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.



Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozdrobnioną przekładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawiamy ją do przestygnięcia na około 10 minut.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.

Ciasto czekoladowe z bananami gotowe!



 

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Młoda fasolka szparagowa podana z bułką tartą i masełkiem to doskonały dodatek do letniego obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Latem, w upały lepsza od schabowego, a jej przyrządzenie trwa kilka minut i gotowe.

Składniki:

Składniki na gotowaną fasolkę

  • 0,5 kg młodej żółtej fasolki szparagowej
  • ok 1 l wody
  • łyżeczka soli

Składniki na bułkę tartą z masłem

  • pół szklanki bułki tartej - 50 g
  • pół kostki masła - 100 g

Sposób wykonania:

Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół.

Gotowe strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Garnek przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak. My czasami też tak robimy z fasolką, kalafiorem i brokułami.
Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż stara, a żółta trochę szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie rozgotowana gotujemy ją do 10 minut, licząc od momentu zagotowania.



Fasolkę idealnie ugotowaną wykładamy na durszlak umieszczony w komorze zlewu i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.

Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, wstawiamy patelnię na kuchenkę i na małym ogniu rumienimy bułkę, stale mieszając. Kiedy będzie już złocista dorzucamy do niej masło i zestawiamy z ognia. Do tak przygotowanej bułki tartej z masłem dorzucamy fasolkę i obtaczamy ją dobrze podgrzewając przez chwilę jednocześnie.



Fasolka szparagowa gotowa!






 

 



Kompot z czereśni do spiżarni

Kompot z czereśni do spiżarni

Kompot z czereśni zaprawiamy do słoików według starego przepisu z 1904 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, zawartego w „ Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej”.

Składniki:

  • 2 kg czereśni
  • 300 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1, 5 l wody
  • 5-6 słoików 1l

Sposób przyrządzenia:

Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.

1,5 litra wody gotujemy w dużym garnku, wsypujemy cukier i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Czereśnie pozbawiamy ogonków, myjemy. Następnie każdy owoc nakłuwamy wykałaczką w dwóch-trzech miejscach, owoce nie będą pękały w trakcie gotowania i szybciej oddadzą smak. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z gotującym się syropem. Kompot gotujemy około 5 minut pod przykryciem.

Gorący przelewamy do słoików i dopełniamy słoiki gotowaną wodą, jeśli jest taka potrzeba. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 plasterki cytryny. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 10 minut.

Kompot z czereśni gotowy do spiżarni!   

 

piątek, 31 maja 2024

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

pianka budyniowa:

  •  4 białka
  •  1 szklanka cukru
  •  1 cukier waniliowy-8 g
  •  2 budynie waniliowe bez cukru
  •  0,5 szklanki oleju
  •  szczypta soli

dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/2 wrzucamy do zamrażarki.



Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.  

Pianka budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość ubijamy na małych obrotach do połączenia składników.

Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.  



Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę.  Na piance układamy dość gęsto czereśnie.



 Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.


Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!

 

Chleb pszenno -żytni na suchym zakwasie

Chleb pszenno -żytni na suchym zakwasie

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki pestek dyni

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy nasiona dyni. Wyrabiamy całość około 10 minut. Ciasto jest luźne.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy ziarnami.



Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni na suchym zakwasie gotowy!