MAKATKA

wtorek, 18 czerwca 2024

Sałata strzępiasta w śmietanie

Sałata strzępiasta w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, ale naszą przyprawimy tym razem na słodko-kwaśno. Będzie bardziej wyrazista w smaku. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą i delikatną. Kupujemy ją na bazarku u stałego dostawcy. Świeża, letnia i pyszna sałata doskonały dodatek do letnich, lekkich obiadów w upalne dni. Lubimy szczególnie tę sałatę ponieważ jest w smaku podobna do masłowej a chrupiąca jak lodowa.

Składniki:

1/2 główki sałaty strzępiastej batawskiej

200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka octu spirytusowego

Sposób wykonania:

Sałatę umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.

Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i octem. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę tuż przed podaniem na stół.

Sałata batawska gotowa!

 

poniedziałek, 17 czerwca 2024

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i marchewki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 duża młoda cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy kapustę i cebulę do dużej miski, solimy je i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękły i puściły sok). Do tak przygotowanej kapusty z cebulą wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.



 Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty gotowa!  

 

Szybka sałatka śniadaniowa

Szybka sałatka śniadaniowa

Świeże warzywa, których latem jest pod dostatkiem, do nich szybki sos majonezowy. Dziesięć minut pracy i sałatka śniadaniowa przygotowana.

Składniki:

  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1/2 cebuli
  • łyżka posiekanego koperku

sos:

  • czubata łyżka majonezu
  • czubata łyżka jogurtu gęstego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Liście sałaty szarpiemy i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w dużą kostkę, obranego ogórka w plasterki. Dorzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki i dodajemy do pozostałych warzyw.



Składniki sosu przekładamy do małej miseczki i mieszamy. Polewamy pokrojone warzywa sosem.

Na koniec posypujemy sałatkę koperkiem.

Szybka sałatka śniadaniowa gotowa!

 

niedziela, 16 czerwca 2024

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej karkówki.

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.





Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy.


 Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej gotowy!



Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.

 

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków, selera naciowego, dymki, papryki i ogórków polana sosem majonezowo -jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 6-8 małych, młodych ziemniaków ugotowanych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ogórki świeże gruntowe
  • 1 gałązka selera naciowego razem z liśćmi
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.

Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.



Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym odpowiednio przyprawionym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

sobota, 15 czerwca 2024

Ciasto jogurtowy suflet

Ciasto jogurtowy suflet

Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia, którego potrzebujemy zaledwie kilka składników. Jogurtowy suflet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto jest wyjątkowe.

Składniki:

  • 400 ml jogurtu waniliowego
  • 4 jajka M
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Tortownica 20 cm wyłożona na dnie i na rancie papierem do pieczenia. Rant wykładamy papierem tak, aby wystawał ponad niego ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta bardzo mocno.

Piekarnik nagrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka łączymy z jogurtem rózgą (użyłyśmy skyr waniliowy, ale każdy inny jogurt byle nie pitny będzie dobry) i skrobią kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia (jest to składnik, który można pominąć, ale my chciałyśmy aby ciasto wyrosło bardzo duże). Odkładamy na bok masę jogurtową i przystępujemy do ubijania piany z białek.



Dajemy do piany szczyptę soli, następnie ubijamy ją 2-3 minuty i powoli wsypujemy cukry. Pianę ubijamy dalej jeszcze 5 minut, aż będzie lśniąca i sztywna.

Ubitą pianę łączymy z masą jogurtową rózgą delikatnie, aby jej nie zniszczyć.



Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Bierzemy patyczek do szaszłyków i mieszamy ciasto delikatnie spiralnym ruchem. Następnie stukamy blaszką o blat 2-3 razy. Tak przygotowany suflet jogurtowy wkładamy do piekarnika.



Pieczemy ciasto w 160 °C 20 minut. Po upływie 20 minut otwieramy piekarnik, wypuszczamy parę (odliczamy 5 sekund). Zamykamy piekarnik i pieczemy dalej ciasto w 120 °C 50-60 minut.



Po tym czasie wyjmujemy suflet od razu z piekarnika. Lekko studzimy i przekładamy na paterę. Możemy oprószyć go cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowy suflet gotowe!

 


Surówka z marchewki i ananasa

Surówka z marchewki i ananasa

Prosta surówka z trzech składników-marchewki, jabłka i ananasa, polana przepysznym sosem. Najlepszy dodatek do dań z drobiu, polędwiczek wieprzowych, cielęciny.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki syropu z ananasa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Marchew i jabłko obieramy. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłko na tarce o dużych oczkach. Ananasa kroimy w drobne cząstki. Przekładamy wszystko do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z solą, cukrem i syropem z ananasa. Mieszamy i polewamy nią surówkę. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

Surówka z marchewki i ananasa w sosie śmietanowym gotowa!