Sałatka pomidorowa naszego dzieciństwa
Rodzice mieli przy domu mały ogródek , w którym tata uprawiał pomidory, trochę sałaty, cebulkę ze szczypiorkiem. Pomidory wychodziły zawsze dorodne, pachnące. Nie były pryskane chemią. Z tych pomidorów i cebulki mama robiła całe lato sałatkę prostą i przepyszną. W czerwcu i lipcu często wracamy do tej sałatki, kiedy pomidory są najsmaczniejsze a cebula soczysta, krucha i delikatna w smaku.
Składniki:
- 2 duże pomidory (mogą być malinowe)
- 1 duża młoda cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18 %
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub skyru
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w cienkie półkrążki, pomidory w łódeczki. Przekładamy do miski.
Dodajemy śmietanę, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy całość i od razu podajemy na stół. Sałatka jest najsmaczniejsza podana od razu po przyrządzeniu, kiedy nie podeszła jeszcze wodą od pomidorów. Sałatka pomidorowa naszego dzieciństwa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz