MAKATKA

poniedziałek, 10 czerwca 2024

Chleb pszenno -żytni z kminkiem

Chleb pszenno -żytni z kminkiem

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Dzisiaj pieczemy chleb z dodatkiem kminku, który dodawały do ciasta chlebowego gospodynie w Bieszczadach. Receptura na ten chleb pochodzi z domu rodzinnego babci Karolci. Zakwas babcia oczywiście dodawała naturalny i piekła chleb w piecu chlebowym. My nie mamy takich możliwości, ale choć odrobinkę postaramy zbliżyć się do oryginału!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki kminku niemielonego

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy nasiona kminku. Wyrabiamy całość około 10 minut.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy kminkiem.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni z kminkiem gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz