Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z suszonych śliwek, wędzonego boczku i sera żółtego. Można je serwować z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Wszystkie dodatki do nich pasują. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3-4 szklanki bulionu lub wody
- ok. 30 dkg śliwek suszonych
- 2 cebule
- 25 dkg boczku surowego, wędzonego
- 20 dkg sera żółtego
- 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
- 5-6 liści laurowych
- 4 -6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu ziołowego i rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki maggi
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z kilograma mięsa wyjdzie nam 12 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni (30 cm średnicy) olej, podsmażamy na rumiano boczek i na szklisto cebulę, lekko studzimy.
Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony drobno ser, podsmażony boczek i cebulę oraz po trzy śliwki. Zwijamy roladkę ciasno i obtaczamy w mące.
Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe nadziewane śliwką i boczkiem gotowe!







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz