piątek, 24 października 2025

Roladki schabowe nadziewane śliwką i boczkiem

Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z suszonych śliwek, wędzonego boczku i sera żółtego. Można je serwować z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Wszystkie dodatki do nich pasują. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3-4 szklanki bulionu lub wody
  • ok. 30 dkg śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • 25 dkg boczku surowego, wędzonego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
  • 5-6 liści laurowych
  • 4 -6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu ziołowego i rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki maggi

  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z kilograma mięsa wyjdzie nam 12 roladek.

Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni (30 cm średnicy) olej, podsmażamy na rumiano boczek i na szklisto cebulę, lekko studzimy.

Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony drobno ser, podsmażony boczek i cebulę oraz po trzy śliwki. Zwijamy roladkę ciasno i obtaczamy w mące.




Na patelni, na której smażyliśmy boczek z cebulą rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę.


 Chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy sos sojowy, maggi, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 40-50 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem.


 Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Roladki schabowe nadziewane śliwką i boczkiem gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz