Rosół
często gości na naszym stole. Szczególnie w święta i niedziele.
Tak się utarło, że bez rosołu nie ma świąt. Cieszy się
nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej
serwowanych zup, uwielbianą przez nasze dzieci i wnuki. Dziś
ugotujemy delikatny rosół drobiowy na kurzych nóżkach i indyku z
dodatkiem płynnego karmelu. Tak jak gotowała go nasza babcia
Ksenia. Przepis na karmel podamy również.
- Składniki:
- 2 nóżki + jedna porcja rosołowa z indyka ( skrzydło
i szyja)
- pęczek włoszczyzny ( seler, marchew i por)
- trzy gałązki lubczyku mrożonego lub maggi do smaku
- pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 cebula w łupinie lub podpieczona na suchej patelni
- 2
łyżki karmelu płynnego
- 250 g makaronu krajanka
Sposób przyrządzenia:
Nóżki i rosołowe z indyka wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, pół pęczka pietruszki, cebulę w łupinie lub podpieczoną na suchej patelni i lubczyk. Zalewamy całość wodą tak, aby przykryć mięso i włoszczyznę. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.
Po tym czasie przecedzamy go. Przyprawiamy ewentualnie maggi. Wlewamy 2 łyżki karmelu. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.
Rosół drobiowy naszej babci z dodatkiem karmelu gotowy!
Nasze rady:
Nasz przepis na płynny karmel pochodzi z książki kucharskiej Mari Disslowej.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz